Din aer, nimic nu se poate ascunde de ochiul vigilent al dronei. Fie ca vorbim despre un banal iepure sau de un obiectiv militar ultra secret. Aeronava poate parcurge circa 100 de kilometri fara sa primeasca vreo comanda de la sol sau sa fie alimentata.
Proiectul dronei romanesti s-a nascut, acum trei ani, in laboratoarele Universitatii Dunarea de Jos din Galati. Iar cei cinci pioneri ai avioanelor fara pilot romanesti au reusit sa trezeasca deja interesul mai multor companii.
"Nu mai fac decat norvegienii avioane ca noi. Avem deja 3-4 contracte in curs de semnare. In tara? In tara, dar mai ales in strainatate. Principalii clienti sunt state africane, care vor sa foloseasca dronele romanesti pentru cartografiere", a declarat Lucian Georgescu, unul dintre inventatori.
"Sunt zone greu accesibile, se trece prin desert, prin zone muntoase greu accesibile, fara drumuri. Si, atunci, o drona, care are 150 de kilometri autonomie, poate face intr-o zi o treaba pe care o poti face la sol intr-o saptamana", a adaugat Georgescu.
Proiectul a starnit si interesul primarului din Galati. Marius Stan a apreciat ca "drona ne da posibilitatea ca in cateva saptamani sa avem un plan cadastral al intregului oras".
Pretul unei drone porneste de la cateva mii de euro si poata ajunge si la 100.000, infunctie de echipare
De la Apple la A.pl - Retailer-ul polonez online, acuzat de incalcarea patentelor din cauza pronuntiei... Robotul muzical si cel soldat, ultimele inventii ale cercetatorilor americani...