Antena Căutare

Zece fenomene de urmarit in 2011 in industria IT

Tablet PC-urile, telefoanele inteligente si internetul mobil vor capta interesul romanilor in urmatoarele 12 luni. Care vor fi produsele si teh­no­lo­giile vedeta in 2011? Am ales 10 lucruri reprezentative pen­tru evolutia indus­triei locale de IT care vor capta atentia con­sumatorilor.



Tablet PC-urile

Daca in 2010 tablet PC-urile au facut o impresie buna, dupa ce Apple a reusit sa vanda 3 milioane de iPad-uri in 80 de zile, 2011 se arata si mai interesant pe aceasta piata noua, mai ales in conditiile in care aceste dispozitive tind sa inlocuiasca netbookurile. Site-ul de stiri DigiTimes arata ca anul acesta se vor comercializa aproximativ 65 de milioane de iPad-uri, in conditiile in care Apple va mai lansa cel putin o versiune a dispozitivului.

Articolul continuă după reclamă


Telefoanele inteligente

In 2010, majoritatea producatorilor de smartphone-uri au incercat sa-si atraga clientii cu modele performante. Operatorii telecom li s-au alaturat si au adus produsele in portofoliu si au creat si abonamente speciale pentru ele, venind astfel in sprijinul cererii mari. Potrivit specialistilor, telefoanele inteli­gente au avut anul trecut o pondere de aproximativ 10% in volumul de dis­pozitive mobile vandute in Romania. Smartphone-urile castiga continuu cota de piata in fata telefoanelor mobile. Acest aspect, dublat de faptul ca pretul mediu al acestora este in scadere verti­gi­noasa, duce la diminuarea valorii van­zarilor, dar la o rata de adoptie din ce in ce mai mare pentru aceste terminale in randul consumatorilor.

Divertisment 3D

Divertismentul pe ecranele 3D ramane in atentia producatorilor de tehnologie anul acesta. Mai ales ca la targul de tehnologie Consumer Elec­tronic Show (CES), ce va avea loc in perioada 6-9 ianuarie in Las Vegas, compania LG Electronics va prezenta cel mai mare televizor 3D cu iluminare LED din lume, cu ecran de 72 de inchi (1,8 metri) cu un pret estimat de presa la 4.000 de euro. In plus, la sfarsitul anului trecut, producatorul japonez Toshiba a lansat la vanzare televizoarele 3D care nu necesita ochelari speciali pentru vizualizarea imaginilor, insa acestea au un pret ridicat in pofida diagonalelor reduse. In Romania, televizoarele 3D au fost foarte asteptate de consumatori, in pofida lipsei continutului si a preturilor care se invart in jurul a 2.000 de euro, piata totala fiind estimata la 3.000 de unitati pentru 2010.

Securitate IT

Potrivit specialistilor, la fiecare trei secunde o persoana are de suferit de pe urma furtului de date personale, acest fenomen atingand cote alarmante anul trecut. De asemenea, in anul 2010 au apa­rut peste 20 de milioane de tulpini de malware, estimeaza specialistii com­pa­niei de securitate IT Panda Security. 2010 a fost considerat chiar „anul vulne­ra­bilitatii", cea mai utilizata metoda de infectare a computerelor, alaturi de ata­cu­rile cibernetice lansate prin inter­me­diul website-urilor infectate si al retelelor de tip botnet, fiind exploatarea breselor de securitate din programe informatice populare. Specialistii avertizeaza insa ca atacurile de acest fel se vor inmulti in 2011.

Internetul pe mobil

Cresterea vanzarilor de telefoane in­te­ligente a dus si la majorarea traficului de date. Potrivit datelor colectate si pre­lucrate de ANCOM in primele sase luni ale anului 2010, serviciile de internet au inregistrat cele mai importante cresteri, in special conexiunile de internet la puncte mobile care s-au majorat cu 26%, ajungand la 5,77 milioane de conexiuni. Acest fenomen se va amplifica in 2011, pe masura ce tot mai multi romani isi vor achizitiona un smartphone, iar preturile, atat la aceste dispozitive, cat si la serviciile de internet mobil vor scadea.

Socializare online

2011/01/04//171368-2009-03-25-facebook_02.jpg

Daca la inceputul lui 2010 putin peste 500.000 de romani aveau un cont pe Facebook, la jumatatea lunii de­cembrie 2010 numarul acestora crescuse de patru ori, ajungand la peste doua milioane. La nivel global, Facebook, cea mai mare retea de socializare din lume, a atras o finantare de 500 de milioane de dolari de la banca Goldman Sachs si un investitor rus, printr-o tranzactie care evalueaza reteaua de socializare la 50 de miliarde de dolari, potrivit unor surse apropiate situatiei, citate de „New York Times". Daca 2009 a fost anul retelei de mi­croblogging Twitter, 2010 a adus o evo­lutie spectaculoasa pentru reteaua lui Mark Zuckerberg, iar 2011 nu da sem­ne ca ceva se va schimba in acest sens.

Jocurile, tot mai intuitive

In conditiile in care criza economica afecteaza tot mai mult puterea de cum­parare, oamenii se reorienteaza catre divertismentul la domiciliu, jo­curile video fiind una dintre moda­litatile de petrecere a timpului. Mai ales ca jocurile video devin din ce in ce mai intuitive si mai usor de folosit. Cel mai recent exemplu vine de la Microsoft, care intra cu dispozitivele Kinect in competitie cu consola Wii si cu dispozitivele Move de la Sony Playstation.

Lansat spre finalul lui 2010 la nivel mondial, Kinect promite jucatorilor interactivitate si o experienta cat mai aproape de realitate. Serviciile Xbox Live si controlerul Kinect nu sunt inca disponibile in Romania.

Diminuarea tarifelor serviciilor de telecom

Anul trecut au fost, in principal, sase factori care au tras in jos pretul servi­ciilor de telecomunicatii: reducerea tari­fului de acces la reteaua Romtelecom, scaderea tarifelor de interconectare pen­tru Cosmote, Telemobil si RCS&RDS, oferta comuna Romtelecom-Cosmote, lansarea de servicii 3G pe baza licentei GSM, micsorarea taxelor la roaming si concurenta crescuta. Toate acestea vor influenta si in 2011 costul serviciilor telecom. Un nou factor de scadere a pre­turilor il va constitui comparatorul de oferte telecom care, in opinia spe­cia­lis­tilor, va pune o presiune si mai mare pe operatori, clientii avand astfel un instrument de comparare a ofertelor.

3G in banda de 900 de Mhz

Anul trecut a coincis cu premiera in Romania a lansarii primelor servicii de comunicatii de generatia a treia in ban­da­ de frecventa de 900 de Mhz de la Voda­fone. Pentru anul acesta insa, Orange va pune accent pe dezvoltarea retelei prin intermediul careia vor fi furnizate servicii de comunicatii 3G in banda de frecventa de 900 Mhz. Cos­mo­te nu a anuntat inca planuri in acest sens pentru 2011. Decizia ANCOM de a fur­ni­za astfel de servicii in banda GSM per­mite operatorilor o mai buna acoperire a teritoriului la costuri mai reduse.

Telecom de generatia a patra

La finalul anului 2009, oficialii Nokia Siemens Networks dadeau ca orizont posibil vanzarea serviciilor telecom prin tehnologie Long Term Evolution (LTE) in Romania in anul 2011. Serviciile de comunicatii de generatia a patra prin tehnologie LTE ar putea fi lansate si la noi incepand din acest an, mai ales ca principalii doi operatori, Orange si Vodafone, au facut deja miscari in acest sens in tarile europene: Orange a testat serviciile LTE in Moldova, iar Vodafone a lansat deja servicii comerciale prin tehnologie LTE.

Foto: huffingtonpost.com
Citeste si Financiarul

Robot pentru autisti, disponibil la Cluj... Lenovo IdeaPad U1 - laptopul tableta...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x