Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Tehnologia 4G va ajunge si in Romania. Statul a scos la licitatie frecventele radio

A inceput batalia pentru o piata cu mai multi clienti decat populatia Romaniei. Cinci companii concureaza in cadrul celei mai mari licitatii telecom din istoria tarii. Si, pentru prima data, statul pune la bataie frecvente radio compatibile cu tehnologia 4G.

Cei mai importanti operatori de pe piata telecom din Romania au particat astazi la prima runda de licitatii. Statul a scos la vanzare licente de telefonie mobila, valabile pentru urmatorii 15 ani. Noutatea sunt frecventele compatibile cu serviciile de telefonie mobila 4G, care ofera viteze de descarcare similare conexiunilor prin cablu.

“Vei putea sa vezi un streaming video de film HD, vei putea sa accesezi aplicatii care au nevoie de banda larga, jocurile in general au nevoie de banda larga ca sa se miste foarte bine”, explica Dan Dragomir, blogger IT.

Un telefon sau o tableta, oricat de scumpe ar fi, nu se diferentiaza cu nimic din punct de vedere al conexiunii la internet. Odata cu intoducerea serviciilor 4G, insa, vor putea primi si trimite imagini in timp real.

Ce-i drept, abonamentele cu internet 4G vor fi mai scumpe. In plus, specialistii spun ca tranzitia se va face treptat. Serviciul va fi lansat la inceput doar in cateva orase mari, urmand ca, in timp, acoperirea sa creasca la nivel national.

Pentru toate licentele scoase la vanzare, statul ar putea incasa cel putin 700 de milioane de euro.

Tehnologia 4G, urmatorul pas


Cat de rapid este 4G? In mod ideal, vitezele oferite de reteaua 4G sunt de 100 Mb pana la 1 Gbps la download si maxim 500 Mbps la upload. Spre comparatie, vitezele 3G reprezinta pana la 14.4 Mbps la download si 5.8 Mbps la upload. Aplicatii practice? Viteza ridicata de transfer a datelor va permite operatorilor sa furnizeze prin 4G LTE servicii de video streaming de inalta definitie (HD), supraveghere video HD, videoconferinta HD cu apel video si mobil, jocuri online, aplicatii bazate pe media portal si acces la Internet in banda larga.

Anticipand un pic viitorul, putem spune ca, spre exemplu, televiziunile vor putea face transmisiuni live HD utilizand un simplu modem 4G, fara a mai avea nevoie de care TV dotate cu echipamente sofisticate.

foto: gizmodo.comRecomandari