Cauți telefoane ieftine? Ghidul smartphone-urilor la mâna a doua

 

Ai decis că ai nevoie de un telefon, dar nu vrei să aloci buget pentru unul nou, cumpărat din magazine, cu garanție și factură. Nicio problemă, căci pe internet găsești cele mai multe oferte de telefoane sh, pentru toate buzunarele și pe toate gusturile.

Cum faci să nu îți iei țeapă și să dai banii degeaba, sunt întrebările pe care și le pun toți cei care caută telefoane ieftine la mâna a doua. Cum faci să ai norocul să dai peste cineva care a avut grijă de smartphone-ul său, l-a ținut în husă și i-a pus încă de la început folie de protecție? Caută cu răbdare, studiază ofertele și ține cont de câteva ponturi pe care le-am notat într-un ghid de cumpărare a unui telefon la mâna a doua.

Telefoane second hand cu iOS. Ghid de verificare pentru iPhone

Dacă vrei să-ți cumperi un iPhone la mâna a doua, trebuie să știi că sistemul de operare iOS are câteva particularități aparte. Contul de iCloud ridică întotdeauna probleme, căci se poate sincroniza pe mai multe dispositive. Dacă ai mai folosit înainte un dispozitiv iOS și ai deja un cont creat, verifică în totalitate ca datele fostului utilizator să fie șterse. Acest lucru se poate face doar prin resetarea complete a telefonului, astfel încât iPhone-ul să revină la setările din fabrică.

Verifică să nu aiba instalat Cydia, magazinul neoficial, altul decât AppStore, dar din care se pot descărca aplicații prin care ai acces la software-ul de deblocare. Concret, un telefon codat va fi deblocat “fraudulos”, ceea ce contravine regulilor de protecție a datelor impuse de Apple.

Întreabă vânzătorul și verifică și dacă smartphone-ul pe care urmează să-l cumperi este blocat în una dintre rețelele de telefonie mobile. Dacă ea coincide cu operatorul pe care-l utilizezi și tu, vezi dacă îți recunoaște cartela. În caz contrat va trebui deblocat.

Telefoane second hand cu Android. Ce trebuie să verifici

Marca și modelul diferă la telefoanele cu sistem de operare Android, poți alege între Samsung, “rivalul” direct al iPhone, dar și HTC, LG sau, mai nou, popularul Huawei. La ce trebuie să te uiți prima dată când vrei să cumperi un astfel de smartphone la mâna a doua? Dacă i s-a făcut resetarea și dacă a revenit la setările complete din fabrică. Sistemul Adroid permite conctarea cu un cont de Google care, asemenea iCloud, permite sincronizarea datelor pe mai multe dispozitive. Sigur nu vei dori să ai numerele de telefon ale fostului proprietar al telefonului.

Verifică și dacă telefonul primește semnal de la operator, dacă nu este blocat într-o rețea diferită de cea pe care o utitlizezi tu. Vezi dacă funcționează camera foto și video, touch-ul și nu cumpăra un smartphone cu crăpături sau zgârieturi foarte vizibile. Uită-te cu atenție și după posibile pete pe ecran, căci dacă are, cel mai probabil a fost scăpat pe suprafețe dure sau în apă.

Intră în setările telefonului și vezi ce durată de viață mai are bateria. În funcție de procentul afișat, vei putea intuit cam cât îl vei putea folosi de la ultima încărcare.

Indiferent de modelul pe care-l alegi sau de sistemul de operare pe care-l are smartohone-ul la mâna a doua, fă în așa fel încât să ai timp să te întâlnești personal cu persoana care îți vinde telefonul, dacă sunteți în aceeași localitate. Altfel, solicită verificarea produsului la livrare, însă riscul că nu vei putea testa telefonul mai multe de câteva minute îți va aparține.

Verifică-i conexiunea atât pe Wi-Fi, cât și în rețeaua 4G, după ce ai introdus o cartelă. Intră în aplicațiile de cameră foto, analizează-I touch-ul în toate punctele ecranului și nu uita să efectuezi un apel de probă pentru a testa difuzorul și microfonul.facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI