1. Porfiria cutanata
Porfiria cutanata este o afectiune care cauzeaza basici, cresterea excesiva a parului, umflaturi si necroza pielii. De asemenea, se manifesta prin dinti si unghii de culoare rosie, iar dupa expunerea la soare, urina poate deveni violet, roz, maro sau neagra.
Boala face parte dintr-o grupa mai mare de afectiuni, numita porfiria, care acopera o categorie numeroasa de tulburari fizice si psihice (din cauza supraproductiei unor anumite enzime in corp). Numele bolii isi are originea in cuvantul grecesc "porphura", care inseamna "pigment violet".
2. Elefantiazis - filariaza limfatica
Boala Elefantiazis se manifesta prin ingrosarea pielii. Din pacate, oricare dintre noi se poate pricopsi cu aceasta afectiune, din moment ce este cauzata de viermi paraziti si transmisa mai departe de muscaturile tantarilor. Se intalneste frecvent in regiuni tropicale si Africa. In unele parti ale Etiopiei, aproape 6% din populatie sufera de Elefantiazis.
Filariaza limfatica este una dintre cele mai comune boli din lume. La momentul actual se fac multe eforturi pentru eradicarea acestei afectiuni si se spera ca pana in anul 2020, Elefantiazis nu va fi altceva decat istorie.
3. Fibrodisplazie osificanta progresiva
Fibrodisplazia osificanta progresiva (FOP) este o boala foarte rara, care cauzeaza osificarea anumitor parti ale corpului (muschi, tendoane si ligamente). Aceasta poate provoca fuziunea articulatiilor vatamate, impiedicand astfel persoana bolnava sa se miste. Din pacate, indepartarea pe cale chirurgicala a oaselor crescute este ineficienta, din moment ce corpul "se vindeca" de la sine, recreand oasele.
Boala este atat de rara, incat de multe ori este diagnosticata gresit drept cancer, fapt ce ii determina pe doctori sa recurga la biopsie. Aceasta, in loc sa vindece simptomele bolnavilor, le inrautateste. Cel mai faimos caz este cel al lui Harry Eastlack, al carui corp a devenit atat de osificat, incat atunci cand a murit nu isi mai putea misca decat buzele. Scheletul sau este acum expus la Muzeul Mutter. Pana acum nu s-a descoperit niciun tratament.
4. Displazia Lewandowsky-Lutz
Displazia Lewandowsky-Lutz (cunoscuta si drept Epidermodysplasia verruciformis) este o boala de piele extrem de rara, ereditara genetic, asociata cu un risc mare de aparitie a carcinoamelor. In mod normal, afecteaza mainile si picioarele si apare intre 1 si 20 de ani. Pana acum nu s-a descoperit niciun tratament, insa verucile (excrescente aparute pe piele) pot fi indepartate chirurgical.
Din pacate, verucile reapar chiar si dupa operatie si se estimeaza ca pacientul ar trebui sa se opereze cel putin de doua ori pe an pentru a le indeparta ori de cate ori cresc la loc. In 2007, un barbat a indepartat chirurgical 5.8 kilograme de veruci - sau 95% din totalul celor de pe corp.
5. Difalie
Difalia (cunoscuta si ca Duplicarea Penisului) reprezinta o afectiune rara, de 1 la 1.000, in care masculul se naste cu doua penisuri. Cei care sufera de Difalie sunt mai predispusi la spina bifida (ruperea coloanei) decat barbatii cu un penis. Barbatii cu aceasta afectiune pot urina printr-un singur penis sau prin ambele. De cele mai multe ori, organele genitale au aceeasi dimensiune, insa ocazional unul din ele este mai mic. Unul din 5.5 milioane de barbati din SUA are doua penisuri.
Citeste si 10 anomalii medicale bizare (I)!
Sursa / Foto: listverse.com