Legumele si fructele bogate in fibre scad riscul unui colesterol marit
Nu este un secret faptul ca vegetarienii au valori mai scazute ale colesterolului si riscuri mai mici de a dezvolta boli de inima comparativ cu persoanele care consuma carne. Si asta datorita faptului ca au o dieta bogata in fibre care se gasesc exclusiv in fructe, legume, cereale integrale si fasole. Fibrele sunt de doua feluri: solubile si insolubile. Se pare ca primele au cel mai mare impact in lupta contra colesterolului marit.
Cercetatorii au descoperit faptul ca un consum de 15 g de fibre solubile pe zi poate scadea LDL-ul, colesterolul rau, cu 5-10%. Un anumit tip de fibre solubile, pectina, nu doar ca reduce valorile colesterolului, insa si incetineste procesul digestiv. Printre fructele bogate in pectina se numara merele, gutuile, perele, care te ajuta sa pierzi din greutate si tin in frau colesterolul. In plus, alimentele cu un continut ridicat de fibre sunt sarace in grasimi saturate si in colesterol si au si putine calorii. Insa, asta nu inseamna ar trebui sa mananci o feliei de paine integrala pe care ai intins o portie generoasa de unt.
Multivitaminele sunt un ajutor important in lupta impotriva colesterolului marit
Chiar si in cazul in care dieta ta este bogata in grasimi mononesaturate si in fibre, totusi s-ar putea sa lipseasca anumiti nutrienti importanti din ea. Iar un supliment de minerale si multivitamine te poate ajuta sa-ti completezi baza nutritionala si posibil sa-ti reduca riscul aparitiei unor boli de inima sau a unui atac cerebral.
Sfatul specialistului este sa alegeti complexul de multivitamine si minerale care asigura 400 micrograme de acid folic, 2 micrograme de vitamina B6 si 6 micrograme vitamina B12. In absolut toate studiile de reducere a colesterolului cele 3 vitamine B joaca un rol important in protectia sanatatii inimii.
Intr-un studiu realizat de Universitatea Harvard, la care au participat 80.000 de asistente medicale, s-a descoperit ca cele care au consumat mai mult acid folic prezentau cu 31% riscuri mai mici de a dezvolta boli de inima. Acidul folic ajuta la scaderea nivelului de homocisteina, ale carei valori mari in organism pot creste riscul de aparitie a unor afectiuni ale inimii sau a unui atac cerebral.
Printre alimentele bogate in acid folic se numara portocalele, fasolea rosie si spanacul. Acelasi studiu a relevat faptul ca femeile care au consumat mai mult vitamina B6 au redus riscul de a avea boli de inima cu 33%. Ca si acidul folic, vitamina B 6 reduce nivelul homocisteinei. In cazul persoanelor mai in varsta, tinerea sub control a homocisteinei depinde de nivelul vitaminei B12 din organism. Dupa 50 de ani organismul uman absoarbe mai putina vitamina B12 din mancare. Tocmai de aceea este nevoie si de un complex de mutivitamine.
Gaseste si alte optiuni care combat colesterolul marit
Dupa ce ai fost diagnosticat ca avand colesterol marit, ai discutat cu doctorul ce tratament trebuie sa urmezi. Insa este foarte important sa colaborezi cu el si sa-l informezi in legatura orice terapie ai putea decide sa urmezi. Adevarul este ca atat tratamentul conventional, cat si medicina alternativa au o serie de strategii eficace in combaterea colesterolului marit. Alegerea celei mai potrivite depinde de valorile colesterolului, de starea ta generala de sanatate, de stilul tau de viata, dar si de perceptia pe care o ai tu asupra tratamentului. Unele persoane se simt foarte bine daca iau medicamente pe cand altele fac tot posibilul sa le evite. Pentru cei care sufera deja de boli de inima sau care au avut deja un atac de cord, terapiile conventionale precum medicamentele sau chiar operatiile sunt vitale, cel putin la inceputul tratamentului. Mai tarziu ar putea discuta cu doctorul despre strategii legate de modul de viata sau terapii alternative care sa ii ajute la recuperare si sa opreasca progresul bolii.
Pentru persoanele care au valori moderate ale colesterolului, schimbarea stilului de viata si folosirea unor terapii alternative pot sa inlocuiasca medicamentele sau interventiile chirurgicale. Retine insa! Toate acestea trebuie discutate cu specialistul care te poate ajuta sa alegi cea mai buna varianta, care sa se potriveasca cu nevoile si stilul tau de viata si sa obtii rezultatele pe care le doresti.
Scapa de stres ca sa lupti impotriva colesterolului marit
Stresul, tensiunea, anxietatea, supararea, depresia, toate acestea elibereaza in organism substatele chimice vinovate de comprimarea arterelor, de reducerea fluxului sangvin la inima, de cresterea tensiunii arteriale si ridicarea pulsului. Aceste schimbari combinate cu un colesterol scapat de sub control au ca finalitate atacul de cord.
Pentru a bloca raspunsul corpului tau la stimulii de stres si o simpla indepartare de acestia este folositoare. Fa o scurta plimbare, practica exercitiile de respiratie, fa exercitii de stretching, mediteaza sau fa orice care te-ar putea ajuta sa te relaxezi. Te vei simti mai bine, vei gandi mult mai clar si iti vei proteja si inima.
Indiferent de cat de ocupat esti, petrece cateva minute zilnic reflectand asupra ta si asupra vietii tale. Esti multumit de directia in care mergi? Nevoile tale sunt satisfacute? Facand asta iti reamintesti tie insuti ce conteaza cel mai mult pentru tine si scapi si de stresul atat de daunator sanatatii tale.
In vreme ce acest timp petrecut doar cu tine te poate ajuta sa-ti stabilesti prioritatile si sa-ti stabilesti cursul vietii nu sacrifica familia si relatiile sociale. Ei te ajuta sa ai o viata echilibrata si sa infrunti cu succes situatile stresante. Este adevarat ca mentinerea unor relatii stranse cu familia si comunitatea inseamna ceva efort, mai ales intr-o era in care tehnologia influenteaza interactiunile cu semenii nostri. Insa merita, de vreme ce oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele cu putine relatii sociale sunt predispuse sa moara mai tinere. Partea buna a lucrurilor este ca, cu cat ai o viata sociala mai activa, cu atat mai mult cresc sansele de a trai mai mult fara sa dezvolti boli de inima.
Ia-ti angajamentul ca vei lupta impotriva colesterolului marit
Multi barbati si femei au reusit sa-si atinga obiectivele din punctul de vedere al valorilor ideale ale colesterolului. Si-au schimbat modul de viata, au decis sa traiasca sanatos. Pentru a castiga lupta impotriva colesterolului marit, trebuie sa iei acelasi angajament, sa ai grija de tine si sa faci absolut toate schimbarile pentru a avea un stil de viata sanatos zi de zi. Atat familia, cat si prietenii te pot ajuta, insa, tu esti cel care trebuie sa ia decizia care va avea un impact profund asupra sanatatii tale, in bine sau rau.
Citeste si 10 sfaturi pentru a reduce colesterolul (I)