În ultimii ani, tot mai mulţi oameni dependenţi de fumat apelează la ţigările electronice, în speranţa că vor scăpa de acest viciu. În timp ce unii susţin că dispozitivul funcţionează, alţii îl critică aspru.
Un studiu medical efectuat asupra pacienţilor cu cancer care continuă să fumeze a arătat că persoanele care folosesc ţigări electronice prezintă o dependenţă de nicotină mult mai accentuată şi au la fel sau mai puţine şanse de a renunţa la fumat ca şi persoanele care preferă tutunul.
Cercetătorii au descoperit că utilizatorii de ţigări electronice erau mai dependenţi de nicotină decât fumătorii clasici, avuseseră mai multe încercări de a renunţa la fumat şi prezentaseră un risc mai mare de a fi diagnosticaţi cu o formă de cancer la plămâni, cap şi gât.
"Ca şi fumătorii care eşuează în a renunţa la fumat indiferent de metoda aleasă, studiul a avut de-a face cu fumători cu un mare grad de dependenţă, cărora le-a fost foarte greu să renunţe. Cercetătorii au concluzionat că ţigara electronică nu a fost de ajutor", a declarat Peter Hajek, unul dintre specialişti.