Tusea este un mecanism important in procesul de vindecare si nu ar trebui stopata: mai ales tusea din afectiunile respiratorii acute, in care acumularea secretiilor stanjeneste respiratia si favorizeaza inmultirea bacteriilor.
In aceste cazuri, tusea ar trebui ajutata (medicamentos sau nu), nu oprita. Acest lucru se poate face utilizand expectorante. Dar in ceea ce priveste tusea uscata, din alergii, viroze respiratorii, infectii ORL sau care ramane ca o „sechela" temporara dupa o pneumonie sau bronsita acuta? In aceste cazuri, daca tusea este neproductiva, dar intensa, obosind bolnavul, impiedicand somnul, favorizand spasmul si iritatia mucoasei, se poate recurge, cu prudenta si numai la indicatia medicului, la antitusive.
Recomandarea medicului este indispensabila in cazul tusei cronice, care insoteste afectiunile respiratorii cronice, cum ar fi BPCO (bronhopneumopatia cronica obstructiva), astmul bronsic, bronsiectaziile, in care este necesara uneori si folosirea unui bronhodilatator (medicament care largeste caile respiratorii).
Prima concluzie: medicamentele pentru tratarea tusei, chiar daca multe dintre ele se vand fara prescriptie medicala, nu trebuie luate fara recomandarea medicului. Doar medicul stabileste tipul medicamentului, dozele si durata de utilizare, apreciind in context starea generala de sanatate a bolnavului, natura si stadiul afectiunii prezente, varsta, eventualele reactii adverse sau contraindicatii. Atentie! Uneori, substante cu efect expectorant sau antitusiv se pot gasi in preparate comerciale destinate tratarii diferitelor simptome ale virozelor respiratorii. Folosirea acestora, concomitent cu un alt medicament menit sa trateze tusea, poate duce prin cumulare la efecte adverse periculoase.
Citeste continuarea pe Jurnalul National!
FOTO: hepta.ro