- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Respiratia urat mirositoare sau halitoza este cauzata, de regula, de o igiena orala necorespunzatoare. Cu toate acestea, exista si alti factori care pot determina aparitia halitozei, cum ar fi afectiuni ale gingiei, ale aparatului respirator, dantura afectata de carii, o dieta inadecvata, o digestie lenesa sau constipatia, fumatul sau abuzul de alcool, diferite afectiuni ale ficatului sau ale rinichilor.
Dimineata, respiratia fetida apre, in special, in urma deshidratarii organismului, dar si din cauza cantitatii reduse de saliva secretata peste noapte in cavitatea bucala si care a permis, astfel, dezvoltarea bacteriilor. Halitoza este asociata, de regula, cu limba foarte incarcata.
Ce trebuie sa stii:
- Frunzele de patrunjel verde, dar si cele de menta, au rolul de a reduce nivelul de bacterii din cavitatea bucala. Mesteca cateva frunze de menta sau de patrunjel daca iti doresti sa ai o respiratie proaspata. De asemenea, mestecarea unui mar poate fi un remediu excelent pentru inlaturarea bacteriilor raspunzatoare de respiratie urat mirositoare. Consumarea de alimente bogate in zic contribuie totodata la mentinerea sub control a nivelului de bacterii anaerobice aflate in cavitatea bucala.
- Decojeste un fruct de rodie si lasa coaja sa se usuce la soare. Pune la fiert aceasta coaja intr-un vas cu apa. Cand apa a dat in fiert o singura data, las-o sa se raceasca. Aceasta infuzie este eficienta atat in improspatarea respiratiei, dar si pentru combaterea ulcerului bucal. Fa gargara cu aceasta solutie de 2, 3 ori pe zi, dupa fiecare masa.
De asemenea, o data pe zi poti face gargara si cu o solutie obtinuta prin dizolvarea unei lingurite de bicarbonat de sodiu intr-un pahar cu apa.
- Otetul de cidru de mere are si el proprietatea de a reduce bacteriile aflate in interiorul cavitatii bucale si, diluat cu apa, poate fi folosit pe post de apa de gura. Intr-un pahar cu apa, dilueaza o jumatate de lingura de otet de cidru de mere si fa gargara la intervale de 10 secunde.
Nu ezita sa te hidratezi si sa consumi apa, lichide (supe) sau fructe cu un continut bogat de apa de-a lungul intregii zile.
- Sucul obtinut din ananas proaspat este cunoscut si el ca un remediu eficient impotriva respiratiei urat mirositoare. Fructele bogate in vitamina C precum lamaile, portocalele, lamaile verzi pot fi incluse cu incredere in dieta impotriva respiratiei neplacute.
Renunta la alimentele condimentate si redu consumul de ardei iute, branza, scrumbie, ton sau carnuri grase, cum ar fi pastrama sau salamul - uleiurile continute de acestea pot elibera mirosuri o perioada foarte lunga de timp de la consumarea lor, indiferent de cat de mult iti periezi limba si dantura.
- Renunta la consumul de bauturi si lichide care un un miros sau o aroma puternice, de vreme ce acestea persista mai mult in cavitatea bucala - cafeaua, vinurile, berea si whisky-ul se absorb cu usurinta in sistemul digestiv si, la fiecare expiratie, se elibereaza din nou mirosuri in cavitatea bucala. Bea foarte multa apa si mult lapte, dar redu consumul de suc sau de bauturi alcoolice.
De asemenea, este important sa renunti la dulciuri.
- Amesteca o lingurita de miere si scortisoara pudra intr-o cana plina cu apa fierbinte si, in fiecare dimineata, fa gargara cu aceasta solutie. Respiratia ti se va pastra proaspata de-a lungul intregii zile!
- Mananca morcovi, telina si mere, care ajuta la curatarea dintilor si la mentinerea unei respiratii proaspete.
- Rontaie seminte de secarea (chimen dulce), anason sau cuisoare, pentru un miros placut al intregii guri - tine semintele la indemana, intr-un borcanas sau intr-o cutiuta.
- Menta, rozmarinul si salvia sunt ideale in lupta impotriva respiratiei neplacute - cu toate acestea, fii precauta in ceea ce priveste utilizarea salviei, in special daca suferi de epilepsie. In caz contrar, clateste-ti gura cu ceai de salvie de cateva ori pe zi. Ceaiul poate fi si baut, avand un gust bun.
- Alternativ, apeleaza la tabletele de spirulina, care trebuie rontaite cu meticulozitate.
- Propolisul are actiune antibacteriana, fiind deosebit de eficient in ceea ce priveste combaterea halitozei si mentinerea unei stari bune de sanatate a gingiilor.
Sursa, eva.ro
Greșeala de la micul dejun care te îngrașă. Din cauza ei nu poți pierde kilogramele în plus!... Bilanț TRAGIC în România! 48 de persoane AU MURIT! Anunțul înfiorător al autorităților!...