Antena Căutare

Alergia la ambrozie, la copii și adulți. Cum o recunoaștem și cum o tratăm

O dată cu instalarea sezonului călduros, polenul din aer începe să ne afecteze, stârnind alergii. Iată ce trebuie să știi despre alergia la ambrozie.

O dată cu instalarea sezonului călduros, polenul din aer începe să ne afecteze, stârnind alergii. Iată ce trebuie să știi despre alergia la ambrozie.

Ambrozia este o plantă cunoscută ca având un alergen foarte des întâlnit ce poate cauza alergii. Alergia la ambrozie nu afectează doar copiii, ci și adulții. Iată tot ce trebuie să știi despre cauze, simptome și cum să tratezi această alergie.

Alergia la ambrozie – Cum se manifestă

Ambrozia este o plantă ce face parte dintr-o familie de buruieni cu un alergen des întâlnit. Când o persoană inspiră polenul de la ambrozie, aceasta se poate confrunta cu reacții alergice. Ambrozia eliberează grăuncioare de polen care plutesc în aer. O dată inhalate, grăuncioarele de polen se fixează pe mucoasa din interiorul nasului ori plămânilor, organismul interpretează greșit mesajul chimic al polenului și astfel se declanșează o serie de evenimente biochimice.

Anticoropii se atașează de multe alte celule din sânge numite și mastocite, iar acestea din urmă eliberează histamine împotriva atigenului. Histaminele au rol inflamator și produc un grup de simptome specifice cunoscute și prin următoarele semne:

-Nas care curge;

-Obstrucție nazală;

-Strănut;

-Tuse;

-Gât iritat;

-Astm alergic;

-Ochi roșii care lăcrimează;

-Agravarea sau acutizarea astmului bronșic;

-Apatie;

-Somnolență;

-Pierderea totală a mirosului.

Alergia la ambrozie – Simptome

Alergia la ambrozie, la copii și adulți. Cum o recunoaștem și cum o tratăm

Manifestările pot fi diferite de la un pacient la altul, însă majoritatea pacienților acuză strănut frecvent, mâncărime nas/ ochi, secreții nazale abundente, ochi roșii (hiperemie conjunctivală). În plus, mulți dintre acești pacienți sunt predispuși la apariția manifestărilor de astm (dificultăți în respirație, tuse, respirație șuierătoare).

Deși există variații importante în funcție de condițiile climaterice, vorbim de un sezon ”al buruienilor” în perioada august-octombrie.”, explică dr. Adriana Tudose, medic primar alergologie și imunologie. Specialistul avertizează: cea mai importantă simptomatologie oculară se întâlnește în special la pacienții cu alergie la polenul de Ambrozie (iarba pârloagelor), cea mai alergenică buruiană din România. Ambrozia este o plantă anuală, prezentă în grădini, în culturile de cereale și de floarea-soarelui, în zonele lăsate în paragină, dar și în curțile caselor sau în parcuri.

O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

Unii pacienți cu manifestări de alergie la polenul de buruieni pot asocia diferite acuze digestive (mâncărime la nivelul cavității bucale, edem limbă, buze, ”senzație de nod în gât”, balonări, tranzit accelerat) la consumul anumitor fructe și legume, aspect cunoscut ca sindrom de alergie orală. În plus, persoanele care sunt alergice la polenul buruienilor prezintă un risc crescut în cazul consumului de produse fitoterapice (produse tip plafar) sau produse apicole (polen, miere).

Alergia la ambrozie – Tratament

Profesioniștii din domeniul sănătății recomandă câteva opțiuni de tratament pentru a scăpa de alergii. De regulă, tratarea se face în două feluri:

-nemedicamentoasă – aceasta presupune doar evitarea alergenului şi remedii naturale, precum spălăturile cu soluţii saline

-medicamentoasă – aceasta include următoarele:

-Decongestionante nazale – Acestea eliberează rapid nasul înfundat şi ajută la eliminarea secreţiilor nazale. Majoritatea pot fi utilizate o perioada limitată de timp, 5-7 zile, deoarece utilizarea prelungită sau excesivă poate determina reapariţia sau agravarea înfundării nasului.

-Antihistaminicele orale - Aceste medicamente tratează simptomele produse de eliberarea de histamină, cum sunt secreții nazale, strănut, mâncărimi la nivelul nasului şi simptome la nivelul ochilor. Antihistaminicele nu au dovedit a avea vreun efect pentru nasul înfundat. Specialiștii recomandă antihistaminicele doar în cazul persoanelor cu simptome uşoare intermitente sau persistente şi pentru cele care preferă administrarea unei substanţe active pe cale orală in favoarea unui spray intranazal.

-Spray-urile nazale anti-inflamatoare pentru alergii – Ele acţionează direct pentru a ameliora simptomele alergice ale nasului şi ochilor. Acest tratament este disponibil fără prescripţie medicală. Numeroase ghiduri medicale încurajează folosirea acestora datorită eficacităţii superioare în comparaţie cu alte opțiuni. Substanţele active din spray au efect asupra mai multor căi inflamatorii responsabile de simptomele la alergie. Acestea acţionează direct asupra sursei şi nu produc somnolenţă.

Alergia la ambrozie – Desensibilizarea la polen

Unul dintre cele mai eficiente tratamente care se adresează cauzei bolilor alergice este desensibilizarea. Procedura se poate face la polen, dar şi la alte alergene şi se realizează în Ambulatoriul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti - SUUB, potrivit unui comunicat al instituţiei. Consultaţia la medicul alergolog şi testele cutanate sunt decontate de CASMB. Acestea se fac pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie.

„În cazul alergiilor, pe lângă tratamentul simptomatic, care nu rezolvă problema, ci doar ameliorează simptomele, există şi varianta de desensibilizare, deseori comodă şi uşor de administrat chiar la domiciliu, de către pacient. În cazul polenurilor, tratamentul se face 6 luni pe an, timp de 3 ani consecutiv. Aşadar, procedeul trebuie repetat trei sezoane consecutive. Dacă întrerupem, procesul trebuie reluat. Este foarte important de precizat că tratamentul trebuie început cu 3-4 luni înainte de debutul sezonului de polenizare, deci înainte de a fi polenul prezent în aer, pentru ca atunci când apare polenul, organismul să fie pregătit. Acest proces de desensibilizare induce toleranţa şi pregăteşte organismul pentru contactul cu polenul, care este brusc şi puternic. Simptomele sunt întotdeauna mai rele la debutul sezonului decât la sfârşitul lui“, explică dr. Brânduşa Petruţescu, medic specialist alergologie şi imunologie clinică, în cadrul SUUB.

Prin urmare, când vine vorba de polenul de graminee, procesul de desensibilizare trebuie început în lunile ianuarie- februarie pentru a putea creşte dozele şi a ajunge la toleranţă până când debutează sezonul de polenizare. Astfel, pacientul nu va mai avea nici un simptom. Efectele desensibilizării se văd încă din primul sezon.

Citește și:

Alertă de polen în București. Cum recunoști alergia la polen: simptome și tratament

Cum arată ambrozia, cea mai nocivă plantă! O poți avea fară să știi

Alergia solară: Cum recunoști iritația provocată de soare și cum o tratezi

Sursă foto: viata-libera.ro, pexels.com

Sursă de informare: libertatea.ro, csid.ro

Cum arată ambrozia, cea mai nocivă plantă! O poți avea fară să știi... Cât de benefic e postul intermitent? Ce părere are nutriționistul Gianluca Mech despre această „dietă”!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x