Antena Căutare

Alertă de polen în București. Cum recunoști alergia la polen: simptome și tratament

Alertă de polen în București. Nivelul de polen în aer este foarte ridicat, ceea ce poate duce la alergie la polen sau rinită alergică și chiar conjunctivită. Cum recunoști alergia la olen și cum se tratează

Galerie
Alergie polen

Alertă de polen în București. Nivelul de polen în aer este foarte ridicat, ceea ce poate duce la alergie la polen sau rinită alergică și chiar conjunctivită. Cum recunoști alergia la olen și cum se tratează.

Alergia la polen, sau rinita alergică, aşa cum mai este numită, este una dintre cele mai frecvente tipuri de alergii.

Potrivit weather.com, valoarea polenului din aer este la un nivel foarte ridicat zilele acestea, atât în București, cât și în Cluj, unde este emisă alertă de polen, dar și în alte localități din țară.

Alertă de polen în București. Cum recunoști alergia la polen: simptome și tratament

Alerta de polen

Articolul continuă după reclamă

Ce este alergia la polen

Alergia la polen este o reacţie excesivă a corpului la particulele de polen aeropurtate şi produse de unele specii de plante.

Atunci când o persoană inhalează particule de polen, acestea pot fi considerate, în mod eronat, de către sistemul imunitar drept un pericol. În mod normal, aceste proteine sunt inofensive, dar uneori corpul unei persoane le percepe ca fiind dăunătoare pentru organism şi reacţionează prin producţia de anticorpi IgE (imunoglobuline). Aceştia atacă celulele albe, care, în apărarea lor, provoacă secreţia de histamină, substanţa responsabilă de apariţia simptomelor alergiei la polen.

Alergia la polen. Cauze

Cauzele exacte ale alergiei sunt încă un mister pentru medici. Se pare însă că ereditatea joacă un rol important în apariția acestei afecțiuni. Astfel, dacă părinții sau o rudă apropiată suferă de alergie, eczemă sau astm, copilul pre-zintă un risc de 40% să fie și el alergic la rândul lui.
La apariția alergiilor contribuie și alți factori: poluarea, contactul frecvent cu praf, fum de țigară sau substanțe chimice iritante, virozele respiratorii frecvente în copilărie etc.

Polen copaci - tipuri de polen

- Polenul de arin și de alun (lunile februarie- martie)
- Polenul de salcie, plop și ulm (lunile martie-aprilie)
- Polenul de frasin și de mesteacăn (luna aprilie)
- Polenul de stejar, de fag și pin (luna mai)
- Polenul de tei (luna iunie).

Alertă de polen în București. Cum recunoști alergia la polen: simptome și tratament

polen

Cum putem preveni apariția simptomelor de alergie la polen

  • Evitarea ieşirilor în aer liber în zilele cu vânt puternic
  • Purtarea unei măşti de protecţie
  • Închiderea uşilor şi a ferestrelor când nivelurile de polen sunt maxime
  • Spălarea hainelor purtate afară şi uscarea acestora într-un uscător, nu în aer liber
  • Folosirea unui dezumidificator sau a unui purificator de aer
  • Spălarea lenjeriei de pat la temperaturi ridicate, o dată pe săptămână
  • Purtarea de ochelari de soare şi a unei pălării care împiedică pătrunderea polenului în ochi şi în păr
  • Spălarea părului şi a corpului zilnic, înainte de culcare

Alergie la polen sau răceală? Cum facem diferența

Secreţia nazală este principala diferenţă între alergia la polen şi o răceală obişnuită. Mucoasa nazală secretă un lichid apos pentru îndepărtarea polenului din corp. Rezultatul: o producţie prea mare de secreţie şi nas care curge.

Comparativ cu alergia la polen, răcelile obişnuite sau cronice nu sunt cauzate de polen, ci de bacterii şi viruşi. Spre deosebire de alergia la polen, secreţia nazală este consistentă şi gelatinoasă, adesea purulentă şi cu impurităţi. În plus, apariţia răcelilor obişnuite şi cronice se simte cu câteva zile înainte şi simptomele se instalează treptat.

Mâncărimea este un alt simptom neplăcut care însoţeşte alergia la polen. Fie că este vorba despre ochi, nas, piele sau urechi – senzaţia este adesea de mâncărime continuă pe întreg corpul.

Alergia la polen. Simptome

Alergia la polen. Simptome. Intensitatea și numărul simptomelor pot varia de la un an la altul și de la o persoană la alta. În cazul alergiei la polen simptomele sunt în general mai severe în anotimpul cald, dimineața și când afară e vânt.

  • Secreții nazale apoase, nas înfundat.
  • Strănuturi repetate.
  • Furnicături sau mâncărimi la nivelul nasului, ochilor, cerului gurii sau gâtului, uneori însoțite de senzație de usturime sau durere.
  • Ochi înroșiți, umflați și lăcrimoși.
  • Dureri de cap, oboseală.
  • La unele persoane simptomele pot fi mai serioase, precum tuse seacă, senzație de sufocare, dificultăți la respirație sau se pot declanșa adevărate crize de astm bronșic.

Alergia la polen, tratament

Tratamentul alergiei la polen presupune administrarea de antihistaminice, preventiv sau pentru ameliorarea simptomelor, folosirea spray-urilor nazale decongestionante sau pe bază de corticosteroizi.

O altă metodă de tratament este imunoterapia, care presupune administrarea de comprimate sau injecţiile periodice care obişnuiesc corpul să reacţioneze normal în prezenţa alergenului, însă această efectele benefice ale acestei proceduri pot fi observate pe termen lung, de la 1 la 3 ani.

Citește și: Alergiile de primăvară. Cum recunoști alergia la copii și la adulți, simptome și tratament

Vitamina D, la copii și adulți. Cum recunoști lipsa de vitamina D și ce efecte are... 5 tratamente eficiente prin acupunctura...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x