Antena Căutare

Alertă în România! Țânțarul tigru, care provoacă febra dengue, a ajuns și la noi în țară. Cum îl recunoști

Țânțarul tigru, responsabil de răspândirea febrei dengue, care poate fi fatală, a ajuns și în România. În ce județe a fost depistat și cum ne protejăm de înțepătura lui!

Galerie
Alertă în România! Țânțarul tigru, care provoacă febra dengue, a ajuns și la noi în țară. Cum îl recunoști | Shutterstock

O specie invazivă de țânțar, cunoscută sub numele de țânțarul tigru, a colonizat deja 13 țări din Uniunea Europeană, inclusiv România. Este vorba de țânțarul care transmite agenți patogeni, precum virusul Dengue și West Nile. Experții leagă prezența lor de creșterea numărului de cazuri de febra dengue în Europa, notează adevarul.ro, care citează BBC. Iată cum se manifestă boala!

Citește și: Organizația Mondială a Sănătății, din nou în alertă! Au fost semnalate peste 7,6 milioane de cazuri de febră dengue în 90 de țări

Cât de periculoasă este înțepătura țânțarului tigru

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a transmis că schimbările climatice creează condiții favorabile pentru răspândirea țânțarului tigru.

Articolul continuă după reclamă

Potrivit unei hărți a ECDC, țânțarii sunt prezenți în județele Constanța, Giurgiu, București și Ilfov, Prahova, Mehedinți, Sibiu și Bihor. De altfel, în majoritatea țărilor preferate de români pentru călători această specie este prezentă, inclusiv în Bulgaria, Grecia și Italia, mai transmite sursa citată.

Țânțarul tigru poate fi identificat prin dungile sale alb-negru de pe corp și picioare, precum și prin linia albă de pe spate, care se întinde de la cap până în zona centrală. Înțepătura acestui țânțar poate provoca de la iritații ușoare până la inflamații intense, în funcție de sensibilitatea pielii fiecărei persoane. Țânțarul poate răspândi boli precum febra dengue, chikungunya, West Nile și virusul Zika, care anterior erau prezente doar în zone limitate din Africa, Asia și America de Sud.

Boala dengue debutează cu simptome similare gripei, dar se poate agrava, devenind potențial fatală. Denumită și „febra oaselor rupte”, dengue are trei faze: febrilă, critică și de recuperare.

Faza febrilă durează până la șapte zile, cu febră înaltă, disconfort general, erupție cutanată și dureri de cap. Faza critică, între a treia și a șaptea zi, poate include vărsături, edem, dureri abdominale intense, iritabilitate și sângerări, necesită consultație medicală urgentă. Faza de recuperare începe între a șaptea și a zecea zi, când simptomele severe scad și pacientul revine treptat la normal, notează adevarul.ro.

Citește și: Cum faci mușcătura de țânțar să dispară în doar câteva minute. Ai în casă tot ce ai nevoie

Cum ne protejăm de țânțarul tigru

Pentru a preveni înțepăturile de țânțari și transmiterea bolilor asociate se recomandă evitarea expunerii între apusul de soare și zorii zilei, când țânțarii sunt cei mai activi. De asemenea, este important să purtați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și șosete pentru a acoperi cât mai multă piele posibil. Pe părțile neacoperite, aplicați spray-uri care conțin DEET (N,N-diethyl-3-methylbenzamide).

În ceea ce privește locuința, închideți ferestrele și ușile sau instalați plase anti-țânțari pentru a preveni intrarea acestora în locuință. Eliminați sursele de apă stagnată din jurul casei pentru a reduce locurile de reproducere ale țânțarilor, cum ar fi recipientele de apă pluvială, jardinierelor și alte obiecte care pot aduna apă, recomandă Institutul Național de Sănătate Publică, citat de adevarul.ro.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), febra dengue este endemică în peste 100 de țări, cu peste șase milioane de cazuri și 7.000 de decese raportate anul trecut. Cele mai afectate țări includ Bangladesh, Malaezia, Thailanda și Vietnam.

Malaria este cea mai mortală boală transmisă de țânțari la nivel global. Se răspândește la oameni prin înțepătura femelelor de țânțar infectate, numite anofele, care au fost identificate și în Europa.

(P) Îngrijire monumentală – O experiență imersivă... Îți apare acest semn pe limbă? Este o alertă că trebuie să renunți la cafea. Ce înseamnă, de fapt...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România Vineri, 10.01.2025, 10:32
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x