Lista de ingrediente a unei bauturi energizante este formata din substante stimulente (de tipul cafeinei, guaranei), zahar, vitamine de sinteza, arome si o serie de aditivi alimentari (citrat de sodiu, caramel, sorbat de potasiu).
Mai putem regasi taurina si ginko biloba, in functie de gama de bautura energizanta aleasa. Acest mix de ingrediente are ca efect stimularea sistemului nervos central, care da nastere unei stari de buna dispozitie si unui plus de energie.
Argumente „pro" sustinute de producatori
Pentru momentele in care simtim ca energia ne lasa, avem la indemana bauturile energizante. Producatorii au ca argumente „pro" bauturi racoritoare urmatoarele: cresterea puterii de concentrare si a vitezei de reactie, intensificarea metabolismului, inducerea unei stari de bine, pe care multi o confunda cu cea de calm si de relaxare.
Atentie: In realitate, efectul unei bauturi energizante nu este de lunga durata, iar tendinta este de a mai consuma mai multe doze. Evita consumul in exces intrucat este raspunzator de declansarea unor boli grave.
Argumente „contra"
Bauturile energizante pot fi periculoase, mai ales daca sunt consumate excesiv sau de persoanele care sunt sensibile la cafeina. Riscul cel mai mare pentru sanatate este reprezentat de cantitatea mare de cafeina, care are ca efect imediat cresterea ritmului batailor inimii si a tensiunii arteriale.
Zaharul este si el o sursa de probleme. Initial ne da energie, dar cu timpul ne face dependenti de el, fapt ce duce la slabirea sistemului imunitar. Aditivii alimentari folositi sunt de provenienta artificiala si concura din plin la aparitia unor efecte nedorite.
Atentie! Cafeina, unul dintre cei mai vechi stimulenti folositi de om, este considerata responsabila de producerea unei liste lungi de afectiuni: anxietate, insomnie, boli de inima, diabet, probleme oculare, probleme ale aparatului digestiv si renal.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: connex.com.au