În primul rând, pentru un nou-născut este necesară utilizarea produselor de îngrijire delicate, cu formule special concepute pentru pielea lor sensibilă. De asemenea, igiena bebelușilor trebuie făcută după anumite reguli, pentru a nu le pune în pericol sănătatea.
Baia bebelușului
În primele luni de viață, cel mic trebuie îmbăiat zi de zi, cu produse cosmetice speciale pentru bebeluși. De asemenea, vei avea nevoie de o cădiță și de prosoape pufoase, din bumbac, destinate numai igienei personale a copilului.
Atunci când îi faci baie bebelușului, temperatura camerei trebuie să fie cuprinsă între 20 și 24 de grade Celsius, iar cea a apei, între 37 și 38 grade Celsius.
După ce te-ai asigurat că apa nu este nici prea rece, nici prea fierbinte, pune-l pe cel mic în cădiță. Spală-l întâi cu apă curată, iar, apoi, folosește săpunul. După ce ai clătit bebelușul pe corp, udă-l ușor pe cap, pentru a-i spăla părul. Dacă vrei să-l ferești de frig, în timp ce îl speli pe cap, acoperă-l pe cel mic cu un prosop.
Pentru spălarea părului, alege un șampon a cărui compoziție va curăța delicat și nu-i va irita ochii. Șamponul trebuie să nu conțină alcool și coloranți, trebuie să respecte pH-ul natural al pielii și să fie testat microbiologic.
Igiena intimă
De fiecare dată când schimbi scutecul copilului, spală-i zona genitală cu apă călduță și, apoi, șterge ușor, prin tamponare, cu un prosop moale din bumbac. Nu este necesar să îl speli pe cel mic de fiecare dată cu săpun, deoarece acesta poate usca și irita zona deja sensibilă. Dacă observi că pielea bebelușului este iritată, roșie sau are bubițe, cere sfatul medicului pediatru.
Servețelele umede nu sunt indicate pentru igienizarea sugarilor, deoarece substanțele chimice cu care sunt îmbibate pot afecta pielea delicată a bebelușului. Așa că, mai bine, spală bebelușul cu apă călduță, după fiecare schimbare de Pampers.
Sfat de sănătate. Cât de periculos este COVID-19 pentru diabetici
În cazul băiețeilor, igiena trebuie să se limiteze la zona exterioară. Astfel, curățarea penisului bebelușilor se face cu apă călduță, numai în exterior. În schimb, în cazul
fetițelor, curățarea zonei intime se face, întotdeauna, dinspre față spre spate, cu apă călduță.
După spălare, folosește creme doar dacă bebelușul are pielea extrem de sensibilă, iritații, sau pentru perioadele în care are scaune dese.
Curățarea nasului și a urechilor
Curățarea nasului bebelușului este extrem de importantă, deoarece orice mucus, fie lichid sau uscat, îi cauzează celui mic disconfort sau dificultăți în respirație. Folosește o pompiță pentru curățarea nasului, dacă observi mucus lichid, sau o soluție specială pentru bebeluși, care înmoaie mucusul uscat. După fiecare folosire, pompița nazală trebuie spălată cu apă și săpun.
Bună dimineața, Sănătate! Sfaturi pentru gravide, în perioada de izolare
De asemenea, și urechile bebelușului au nevoie de o atenție specială. Cerumenul se formează încă din prima zi de viață, așa că trebuie îndepărtat regulat. Medicii pediatri le recomandă mămicilor să nu folosească bețișoarele igienice pentru interiorul urechilor bebelușului, din cauza riscului de accidente. Cel mic poate face mișcări bruște, iar bețișorul poate provoca răni în zona timpanului. Așa că bețișoarele igienice ar trebui folosite doar pentru curățarea pavilionului urechii. Pentru interiorul urechilor, cea mai recomandată metodă este folosirea unui spray special.
Sfat de sănătate. Ce înseamnă un meniu sănătos
Așadar, atunci când ai un bebeluș, este recomandat ca toate persoanele care intră în contact cu el să respecte câteva reguli de igienă, pentru a nu pune în pericol sănătatea celui mic. De asemenea, la fel de importantă este și igiena casei, dar și curățarea regulată a obiectelor folosite pentru îngrijirea bebelușului.