Dacă nu ai consumat până acum ardei iuți, poate este timpul să o faci, deoarece consumul regulat de ardei iuți, are multiple beneficia asupra sănătății organismului.
Ardeii iuți pot fi consumați proaspeți, conservați, sau adăugați in diverse preparate culinare. Gustul iute este dat de o concentrație ridicată de capsaicina, o subsatnță cu rol antioxidant, puternic, ce luptă împotriva radicaliilor liberi care ne afectează sănătatea, dar, mai ales, poate inhiba celulele canceroase.
În plus, ardeii iuți, pe lângă continutul ridicat de capsaicina mai conțin și beta-caroten.
Pe lângă faptul că beta-carotenul este un antioxidant puternic, organismal îl poate converti în vitamina A, foarte esențială pentru sănătatea tuturor țesuturilor epiteliale ”acele țesuturi care căptușesc toate cavitățile corpului, inclusiv tractul respirator, gastro-intestinal și tractul reproductiv”.
Tot beta-carotenul poate fi util împotriva simptomelor astmului, osteoartritei si artritei reumatoide.
Citește și: Beneficiile neștiute ale busuiocului
Iată câteva dintre beneficiile consumului de ardei iuți asupra sănătății organismului:
- Stimulează imunitatea organismului
Studiile de specialitate au demonstrat că doar două lingurițe de ardei iute uscat și pisat, furnizeaza 47% din valoarea zilnică de vitamina A, mult necesară organismului pentru a lupta împotriva infecțiilor
- Poate preveni ulcerul gastric
Consumul regulat de ardei iute ajută la prevenirea ulcerului gastric prin distrugerea anumitor bacterii ce pot fi ingerate și stimulând celulele mucoasei stomacului să secrete sucuri gastrice protectoare, care împiedica declanșarea ulcerului.
- Este benefic împotriva inflamațiilor
Capsaicina, are rolul de a încălzi corpul, dar este și este un inhibitor puternic al substantei P, asociată în procesele inflamatorii. Cu cât gustul ardeilor este mai picant, cu atât conținutul lor de capsaicină este mai ridicat.
- Are multiple beneficii cardiovasculare
Consumul de ardei iuți, roșii, poate scădea nivelul colesterolului din sânge, a trigliceridelor și influențează capacitatea organismului de a dizolva fibrina, o substanță cu rol în formarea cheagurilor de sânge. Persoanele care consumă cât mai mulți și mai des ardei iuți, au risc mai scăzut de a face atac de cord, accident vascular cerebral sau embolie pulmonară.
Citește și: Sfecla roșie și beneficiile ei miraculoase asupra organismului
- Consumul de ardei iuți are un puternic rol în descongestionarea sinusurilor
Capsaicina are un puternic rol în fluidizarea secrețiilor de mucus din plămâni sau din fosele nazale.
- Are rol important și în pierderea kilogramelor
Consumat la fiecare masă principală, ardeiul iute stimulează papilele gustative și creează senzaţia de saţietate. Un ardei iute înaintea prânzului şi a cinei te ajută să reduci semnificativ porțiile de mâncare. Se spune că substanța denumită capsaicină are un puternic rol în a reduce pofta de mâncare și a accelera metabolismul. dar și de a stimula activitatea proteinelor care ajută la spargerea celulelor de grăsime.
Ardeii iuți pot fi folosiți și sub formă de tinctură, ulei sau în creme, cu beneficii pentru ameliorarea durerilor reumatice și la masajele anticelulitice.