Busuiocul (Ocimum basilicum) este o plantă aromatică. Provine din India și i se mai spune și „regele ierburilor aromatice / mirodeniilor”, poate și pentru că în vechime era destinat doar pentru pregătirea meselor suveranilor. Pe vremuri, planta era folosită și în procesul de mumificare pentru că erau cunoscute proprietățile ei antibacteriene.
Ca plantă aromatică, busuiocul este foarte apreciat în bucătăria italienilor, francezilor, spaniolilor și egiptenilor. Este folosit foarte mult în Vietnam și Thailanda (în acea zonă, busuiocul are o aromă diferită față de cea pe care o cunoaștem noi în Europa, este mai apropiată de aroma de anason, care din păcate se pierde în urma preparării termice a mâncării). Tocmai de aceea se preferă presărarea busuiocului peste preparate înainte de servire. Thailandezii mai au o variantă de busuioc alimentar, cu aromă de lămâie verde, pe care o folosesc ca garnitură pentru pește.
În China și Taiwan, busuiocul se folosește mai ales la supe (proaspăt sau uscat) și la pui prăjit. Fiindcă are o aromă puternică, busuiocul nu se folosește cu alte condimente. Pentru a nu dispărea aroma în urma preparării termice a mâncării, se presară când mâncarea este gata.
O curiozitate a naturii este copacul de busuioc din regiunile tropicale. Acesta are o aromă puternică de cuișoare și se folosește o frunză sau două la o cratiță de mâncare.
Ce substanțe conține busuiocul
Busuiocul conține substanțe antioxidante, antiinflamatorii și antibacteriene precum:
fier;
calciu;
potasiu;
vitamina A;
vitamina C;
vitamina K;
fosfor.
Care sunt beneficiile busuiocului pentru sănătatea ta
Beneficiile cunoscute ale busuiocului asupra sănătății tale sunt:
reduce febra în cazul răcelii și îi ameliorează simptomele;
întărește sistemul imunitar;
previne afecțiunile gastro-intestinale: ameliorează bolile tractului intestinal și îmbunătățește digestia;
întărește vederea;
ajută la scăderea colesterolului rău din sânge, reducând astfel riscul de boli
cardiovasculare;
prin conținutul ridicat de magneziu, busuiocul îmbunătățește circulația sângelui;
păstrează tinerețea și elasticitatea pielii. În plus, pentru că busuiocul conține uleiuri esențiale, ajută la combaterea afecțiunilor pielii: psoriazis, acnee, piele uscată;
poate combate durerile de cap și nevralgiile cu numai câteva frunze pe zi;
ține tensiunea arterială sub control;
ajută la eliminarea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit;
protejează împotriva alergiilor;
eliberează căile respiratorii (este bogat în camfor);
combate insomnia.
Cum folosești busuiocul în bucătărie
Cea mai importantă regulă pe care trebuie s-o ții minte este aceea că busuiocul poate fi folosit proaspăt, adăugat direct în farfuria ta (în mod sigur în acest fel nu-și pierde aroma și nici proprietățile).
Este mai bine să-l rupi cu mâna sau să-l strivești decât să-l tai cu cuțitul.
Busuiocul poate fi folosit în salate. Se poate combina cu ulei de măsline și usturoi în diverse sosuri pentru salatele tale.
Se poate folosi în prepararea gemurilor de fructe.
Fiind foarte aromat, busuiocul este ideal pentru prepararea sosului pentru paste.
Dacă îți place brânza poți pune frunze de busuioc peste feliile de roșii sau cele de brânză. Busuiocul în combinație cu roșii, ulei de măsline, lămâie, usturoi, ceapă este delicios.
Poți decora cu frunze de busuioc diverse prăjituri sau înghețata în zilele toride de vară.
Cum alegi și păstrezi busuiocul
Alege plantele care au frunzele nepătate și o culoare verde aprins.
Busuiocul proaspăt se păstrează într-un prosop de hârtie, la frigider, dar numai după ce a fost spălat. Poate fi și congelat, sau uscat. Păstrează busuiocul uscat în recipiente de sticlă închise, într-un loc uscat, întunecat și răcoros.
Bine de reținut
Combină busuiocul cu uleiul de măsline și usturoiul pentru un sos delicios pe care-l poți servi la mâncărurile de pește sau paste.
Dacă îți place brânza cu roșii, pune frunze de busuioc pe deasupra, pentru a obține o aromă italienească.
Dacă îți place mâncarea thailandeză, poți pune busuioc peste mâncarea de vinete.
Ceaiul de busuioc îl poți obține dintr-o infuzie de frunze de busuioc tocate, pe care le fierbi câteva minute (opt). Băut imediat după masă, ceaiul de busuioc este cel mai bun digestiv.
Busuiocul poate fi combinat cu alte condimente precum: usturoi, pătrunjel, rozmarin, oregano, cimbru.
Cele mai întâlnite boli de piele și cum le poți ține sub control... Consultațiile online, o alternativă la medicina clasică...