În funcție de vârstă, suntem vulnerabili în fața câtorva afecțiuni. Chiar dacă auzim despre unele mai frecvente, unele se manifestă în special la anumite categorii de vârstă și poate deloc la altele. Unele boli apar doar în copilărie, iar de alte afecțiuni comune nu e nevoie să ne protejăm decât începând cu o anumită vârstă, cum ar fi aceasta. Prin urmare, ca să ne îngrijim mai bine sănătatea, e bine să știm care sunt bolile la care putem fi predispuși, în funcție de vârstă. Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni pe perioada copilăriei, maturității sau bătrâneții:
Afecțiunile specifice copilăriei
În primul rând, e bine de știut că în general copiii se îmbolnăvesc mai des decât adulții. Motivul este că ei nu au fost încă expuși la microbii și virusurile față de care un adult deja a dezvoltat imunitate. În plus, așa cum explică și Parents.com, frecvența generală a îmbolnăvirii copiilor e influențată și de faptul că aceștia au tendința de atinge tot felul de obiecte, de a-și pune mâinile în gură și așa mai departe. Bineînțeles, asta nu înseamnă că ar trebui să îți copilul ții sub un „clopot de sticlă”, complet dezinfectat.
În al doilea rând, unele afecțiuni vor fi mult mai frecvente decât altele. În medie, copiii se îmbolnăvesc de răceala comună de aproximativ cinci ori pe an, mult mai des decât un adult. Alte afecțiuni frecvente includ virusul sincițial respirator (VSR), gastroenterita, infecția urechii, boala mână-gură-picior și conjuctivita. Bineînțeles, există și bolile specifice vârstei, care sunt de obicei și unele foarte contagioase. Printre cele mai cunoscute boli ale copilăriei, se numără varicela, rujeola (cunoscută și ca pojar), rubeola (numită și pojarul german), oreionul și scarlatina.
Afecțiunile specifice maturității
La adulți, în special la cei trecuți de 30-40 de ani, încep să își facă locul afecțiuni și boli favorizate de stilul de viață nesănătos și de anumite riscuri de la locul de muncă. De la diabet, la hipertensiune, multe afecțiuni ar putea fi prevenite printr-o alimentație sănătoasă, exercițiu fizic și alte schimbări în rutina zilnică.
Multe din problemele de sănătate cu care se confruntau persoanele de vârsta a treia încep să fie comune și la această categorie de vârstă. Spre exemplu, în anul 2016 în SUA, 800.000 de persoane cu vârste cuprinse între 35 și 64 de ani au avut un atac de cord, potrivit CDC. În plus, la maturitate apar și probleme de sănătate legate de ocupație. De exemplu, unele persoane au un risc mai mare de hernie de disc, pe când altele au un risc mai mare de a dezvolta boli cardiace.
Afecțiunile specifice bătrâneții
Când treci de o anumită vârstă, devii mai vulnerabil la anumite probleme de sănătate. O simpla răceală poate pune mai multe probleme decât în tinerețe, atât ca durată, cât și din perspectiva posibilelor complicații, deoarece sistemul imunitar nu funcționează la fel de bine ca în trecut.
Una din cele mai frecvente afecțiuni este artrita, care afectează aproape jumătate din persoanele cu vârste de peste 65 de ani. Bolile cronice de inimă sunt o altă problemă comună și, de altfel, foarte periculoasă, afectând cele două sexe destul de diferit: se estimează că 37% dintre bărbați și 26% dintre femei de peste 65 de ani suferă de o boală cronică de inimă, potrivit Every Day Health. Cancerul este de asemenea mai frecvent în rândul bătrânilor decât în cazul altor categorii de vârstă, constituind o cauză importantă de deces. În plus, alte afecțiuni des întâlnite după vârsta de 65 de ani sunt: bolile respiratorii, boala Alzheimer, osteoporoza, diabetul, pneumonia și anumite boli degenerative la nivel ocular.