Guma de mestecat, prietenul sau dușmanul danturii? Aceasta nu doar că împrospătează respirația, dar protejează dinții împotriva bacteriilor. Studiile recente au dezvăluit detalii neștiute despre guma de mestecat.
Cei care mestecă gumă timp de 20 de minute după ce mănâncă își protejează dinții împotriva cariilor, arată un studiu citat de Asociația Americană a Dentiștilor și preluat de publicația The Guardian. Atenție, însă, guma trebuie să fie fără zahăr. Este indicată cea care conține sorbitol sau xylitol, îndulcitori care au foarte puține calorii.
Comisia Europeană chiar a catalogat, în 2014, xylitolul drept un ingredient benefic pentru dinți.
Cum se explică acest efect: mestecarea gumei stimulează secreția de salivă, care diluează acizii care apar după consumarea alimentelor.
Timp de 20 de minute după masă, acești acizi, produși de bacterii care se află în mod normal în gură, încep să atace smalțul dinților, ducând la apariția cariilor.
Ca și în alte cazuri, consumarea în exces a gumei nu este recomandată. Abuzul poate duce la dureri de maxilar sau chiar la modificări ale formei acestuia.
Mai mult, un alt studiu, publicat în British Dental Journal, susține că anumiți conservanți din guma fără zahăr pot duce chiar ei la carierea dinților, pentru că sunt acizi, în cazul unui consum exagerat, adică mai mult de 20 de minute după o masă.
Spălatul pe dinți nu trebuie să fie înlocuit cu guma de mestecat.