Antena Căutare

Cum poate fi evitata recidiva in cazul accidentului cerebral vascular

Un studiu efectuat de cercetatori americani sustine ca asistenta medicala constanta si tratamentul hipertensiunii arteriale sunt fundamentale pentru prevenirea recidivei accidentului vascular cerebral (AVC).

Pentru prevenirea atat a unui prim AVC, cat si a recidivei este capitala evitarea obturarii unei artere care asigura circulatia sangvina cerebrala. De fapt, aceasta este cauza principala inainte si dupa un AVC sau un accident ischemic tranzitoriu, acesti pacienti fiind in pericol de a fi victime ale unui nou episod.

Aproximativ 80% dintre AVC-uri sunt rezultatul unui infarct cerebral pro­vocat de un tromb, pus intr-un caz din patru pe seama placilor de aterom care reduc diametrul ar­te­relor cerebrale. In afara obturarii arterelor, ca­uza cea mai frecventa, mai sunt si altele: fibrilatia auriculara, tulburari de ritm cardiac, afectarea unor vase mici de sange, microangiopatie.

Cum evitam pericolul

Recidiva este o amenintare majora. Ea poate fi redusa substantial (intre 50% si 70%) prin respectarea draconica a tratamentului ce tine sub control factori majori de risc: hipertensiunea arteriala, LDL - colesterolul prin statine si tri­gli­ce­ri­dele, diabetul, sedentarismul si obezitatea. La acest tratament se adauga cel antiplachetar cu aspirina si clopidogrel, pentru fluidizarea san­ge­lui.

Cand carotida, care transporta sangele de la inima la creier, este obturata, la nivelului gatului, chirurgul poate interveni pentru eliminarea placii de aterom, reducand astfel cu 50% riscul recidivei de AVC. Sunt doua tipuri de interventii la nivelul carotidei:

● Endarterectomia carotidiana, care consta in descoperirea chirurgicala a arterei carotide, sectionarea sa, scoaterea placii de aterom si inchiderea sa prin sutura directa sau cu ajutorul unui petic de material sintetic sau venos.

● Stentarea carotidiana este o alta optiune, mai moderna, dar ale carei rezultate pe termen lung nu sunt inca suficient de clare. Cu ajutorul unei sarme se introduce de la nivelul unei artere - de la brat sau picior - un stent (un tub din metal) care mentine deschisa artera carotida, impiedicand-o sa se ingusteze.

Studiul

Studiul SAMMPRIS, efectuat de un grup de cercetatori americani, a fost publicat recent in New England Journal of Medicine. In acest studiu au fost inclusi 451 de pacienti cu un accident ischemic tranzitoriu sau un prim AVC. Toti pacientii au primit tratamentul agresiv standard pentru tinerea sub control a factorilor de risc majori.

Jumatate dintre pacienti au fost supusi, in acelasi timp, si angioplastiei pentru montarea unui stent in artera intracraniana cea mai stenozata. Dupa mai putin de o luna de la efectuarea angioplastiei, 14,7% dintre pacientii din grupa a doua au suferit un nou AVC sau au decedat, comparativ cu 5,8% din grupa pacientilor care au primit doar medicamente.

Dupa un an, s-au inregistrat de doua ori mai multe decese in grupa pacientilor cu stent, comparativ cu prima grupa. Angioplastia este recomandata pacientilor care sunt rezistenti la tratamentul medical, fara a exista o certitudine asupra rezultatului.

Gratie acestui studiu, avem dovezi ca agioplastia nu trebuie efectuata, cel putin nu imediat si nu atat de repede, dupa un prim AVC, sustine profesorul Emmanuel Touze, neurolog la Spitalul Sainte-Anne din Paris. In privinta tratamentului medical, care a facut progrese, inca este loc de mai bine, avertizeaza profesorul Jean-Marc Orgogozo, citat recent intr-un articol publicat in Le Figaro.

Concluziile acestui studiu american accen­tueaza cat de important este sa se faca totul pentru a preveni un AVC. Accidentul ischemic tranzitoriu este anuntat de semne discrete: tulburari de vorbire, de vedere, de echilibru... Chiar daca aceste semne sunt de scurta durata (cateva minute), totusi ele anunta o urgenta medicala, de competenta specialistului.

Deoarece 3% dintre aceste persoane in cel mult 48 de ore vor fi victime ale unui AVC si 9% in urmatoarele 30 de zile. In aceste conditii, asistenta medicala intr-o unitate neuro-vasculara poate contribui la reducerea riscului de AVC cu 80%. Pe de alta parte, acumularea in substanta alba a unor mici leziuni vasculare asimptomatice, trecute in totalitate cu ve­derea, are consecinte grave din punct de vedere cognitiv, in cazul persoanelor varstnice.

Lupta contra factorilor de risc cardiovasculari, in primul rand contra hipertensiunii, este determinanta cand vorbim de preventie. Descoperirea acestor factori la un pacient reprezinta o certitudine si trebuie sa se ia in calcul un AVC.

Citeste si Jurnalul National!

Foto: healthinsurancesolutions.co.uk

Afla beneficiile medicamentelor din uleiuri naturale!... Cum sa scapi de anxietate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x