- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Arsurile la stomac nu sunt deloc plăcute și pot ascunde grave probleme de sănătate. Este important să se identifice în mod corect arsurile stomacale, prin recunoașterea simptomelor specifice pentru că acestea să poată fi prevenite și tratate.
Aciditatea la stomac se manifestă ca o senzație de arsură sau durere la nivelul esofagului, chiar sub stern, cauzate de refluxul de acid gastric. În cazurile severe, durerile din piept se pot extinde spre zonă gâtului sau maxilarului.
Printre cauzele care pot declanșa arsurile stomacale se numără:
- ceea ce o persoană mănâncă și bea pe parcursul unei zile poate fi o cauză majoră a arsurilor stomacale. Orice produs cu un conținut ridicat de lapte, ciocolată sau cola poate declanșă arsuri gastrice. Consumul suficient de apa pe parcursul unei zile ar putea dilua cantitatea de acizi eliberați. Dacă o persoană are poftă de dulciuri, apa aromatizată sau iaurturile degresate ar putea fi o opțiune potrivită pentru o digestie sănătoasă și în scopul prevenirii unei crize de acididate gastrică.
- cafeaua și ceaiul - o cantitate prea mare de cafea sau ceai, consumate pe tot parcursul unei zile ar putea fi, în mod evident, una dintre cauzele majore ale arsurilor stomacale. Un mod inteligent de a reduce acest aport este de a alege un pahar mic din care se va consumă ceaiul sau cafeaua-în acest fel, cantitățile consumate se vor reduce la jumătate.
-alcool și alune -din cauza conținutului ridicat de grăsimi, alunele (arahidele, în special) nu ar fi o opțiune potrivită pentru cei care suferă de aciditate. Alunele sunt servite, de obicei, alături de o băutură alcoolica iar combinația dintre cele două este o cale sigură de a declanșă aciditatea.
- citricele și roșiile - aceste alimente sunt deja acide în mod natural, așa că în cazul în care o persoană suferă de aciditate stomacală, consumul acestora poate agrava simptomul. În schimb, se poate opta pentru legume bogate în amidon sau fructe neutre cum ar fi bananele, marele, cartofii-acestea ajută la neutralizarea nivelurilor de acid.
-salate - consumul de alimente proaspete atunci când sistemul digestiv este afectat, poate fi o cauza a prezenței acidității-acestea pot agrava refluxul gastric. Recomandat ar fi că sălățele să fie gătite la abur, înainte de a fi mâncate. De asemenea, se vor evită sosurile pe bază de smântâna și maioneză și se va alege sosul cu iaurt proaspăt, în loc.
-alimentele grase și picante- prăjelile sau mâncărurile condimentate sunt dificil de digerat și provoacă aciditate stomacală. Ar fi de preferat să nu se consume nici măcar murături. Recomandabile, dintre acestea, ar fi carnea gătită la grătar și peștele gătit la cuptor.
-somnul și odihna - nopțile pierdute și somnul insuficient duc la producția mărită de acizi. Persoanele care au un program dezorganizat au obiceiuri greșite de alimentație și somn, agravând problemă.
Pentru a scăpa de aciditatea gastrică, poți apela la următoarele soluții:
-pulberea de cuișor și nucșoară, pentru împrospătarea cavității bucale, după orice masă;
-sucul de mentă;
-se va bea un pahar de apă în care s-a dizolvat o linguriță de bicarbonat de sodiu;
-se vor amestecă două lingurițe de oțet de mere cu două lingurițe de miere și se vor bea alături de un pahar de apa, înainte de meșe;
-se va face o infuzie de ceai de semințe de chimen;
-se vor bea 1-2 pahare de apa caldă, zilnic, în fiecare dimineață;