Antena Căutare

Cum să reduci prin dietă riscul acestor 3 afecțiuni grave, dar din ce în ce mai comune

Bolile cardiovasculare, cancerul și complicațiile care apar în urma instalării diabetului sunt extrem de răspândite. Numeroase studii indică faptul că riscul acestor afecțiuni scade în cazul unei diete corespunzătoare.

Bolile cardiovasculare, cancerul și complicațiile care apar în urma instalării diabetului sunt extrem de răspândite. Numeroase studii indică faptul că riscul acestor afecțiuni scade în cazul unei diete corespunzătoare.

Diabetul

Un studiu realizat de FADR (Federația Asociațiilor Diabeticilor din România) indică nivelul de răspândire al diabetului zaharat în România. În 2014, peste 11% dintre românii cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani sufereau de diabet. Tendințele europene ne indică că aceasta problemă a cunoscut o înrăutățire între timp. Simptomele asociate cu diabetul zaharat sau cu pre-diabetul nu trebuie ignorate. Când nu sunt tratate, aceste afecțiuni pot conduce la complicații foarte grave.

Prevenția este întotdeauna mai bună decât tratarea, iar diabetul de tip 2 poate fi prevenit printr-un stil de viață sănătos, care include o dietă adecvată. Printre măsurile alimentare care scad riscul instalării diabetului, se numără scăderea consumului de carne, creșterea consumului de alimente bazate pe vegetale și a cantității de fibre din dietă. Motivele sunt legate de antioxidanții prezenți în alimente vegetale, dar și de faptul că o dietă bogată în grăsimi și scăzută în fibre pare să stimuleze activitatea metabolică a bacteriilor intestinale care produc estrogen (care se pare că are un rol în instalarea diabetului).

Exemple de alimente care reduc riscul instalării diabetului sunt: cerealele integrale, orezul integral sau sălbatic, nucile, semințele, peștele, carnea de pui și anumite lactate, cu conținut de grăsimi mai scăzut. Anumite alimente trebuie însă evitate: pâinea albă, orezul alb, piureul de cartofi, gogoșile, sucurile cu conținut ridicat de zahăr, carnea de vită, porc, miel și carnea procesată, avertizează HSPH (Școala de Sănătate Publică Harvard).

Bolile cardiovasculare

În 2012, bolile cardiovasculare au provocat 1,9 milioane de decese în Uniunea Europeană. Ca procent din totalul deceselor, aceasta înseamnă 37,9%. Prin urmare, bolile cardiovasculare prezintă un risc de deces chiar mai mare pentru români decât cancerul. Printre bolile cardiovasculare, se numără cardiopatia ischemică, hipertensiunea arterială, afecțiunile cerebro-vasculare și boala arterială periferică.

O dietă care reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare include alimente precum somonul, cerealele integrale, afinele, ciocolata amăruie, citricele, soia, roșiile, diferite tipuri de nuci (fistic, alune, migdale, nuci de macadamia) și legume (fasole verde, linte, mazăre, fasole), uleiul de măsline extra-virgin, ceaiul verde, spanac, broccoli, semințe de in și chia, avocado, rodie și lista poate continua. Dintre mâncărurile de evitat sunt cele care conțin grăsimi saturate și grăsimi trans (produse care conțin unt, margarină, slănină), iar cantitățile sunt de asemenea importante, potrivit webmd.

Cancerul

Se estimează că în fiecare an apar 78.000 de cazuri noi de cancer în România. Dintre toate afecțiunile grave, pe tema cancerului și a legăturii dintre acesta și dieta s-a speculat cel mai mult de-a lungul timpului. De aceea, trebuie menționat că stilul de viață sănătos nu te poate proteja în totalitate, existând o componentă genetică importantă. Toate tipurile de cancer se dezvoltă din cauza anumitor schimbări (numite mutații) care au loc la nivelul celulelor din corp. Alegerile nepotrivite în privința stilului de viață pot crește însă acest risc.

O dietă care scade riscul instalării cancerului în corp este una bogată în antioxidanți și săracă în calorii „goale”, precum mâncărurile procesate, cu conținut crescut de calorii și scăzut în substanțe nutritive. E recomandat consumul zilnic de legume și fructe, cereale integrale și consumul limitat de alcool, conform cancer.gov. Carnea roșie, procesată sau cea bogată în grăsimi (cum ar fi cârnații) trebuie limitată pe cât posibil și înlocuită cu peștele, puiul și surse vegetale de proteine, cum ar fi fasolea.

Sursă foto: Shutterstock

Testul care va depista boala Alzheimer mult mai devreme... Dieta virgină! Slăbești fără să pui un gram la loc: "3 kilograme în 7 zile"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x