Antena Căutare

Cum tratam boala stresului?

Perceptia asupra stresului difera de la om la om. Fiecare persoana este stresata intr-o masura mai mare sau mai mica, insa motivele care determina aceasta stare sunt complexe.



"Noi, medicii, cand nu putem da de capat unor modificari structurale, iar pacientul continua sa acuze diverse simptome carora nu le putem pune un diagnostic, consideram ca este stresat.

Ca este bolnav de stres, caci fenomenul acesta, care macina psihic zi de zi pacientul, a devenit o boala", considera dr Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in terapii complementare, de la Centrul de Sanatate Clar Med.

Morcovi, argila si soia
De regula, pentru boli este mult mai usoara prevenirea lor decat tratarea. Din fericire, si pentru stres exista masuri menite sa il previna, cum ar fi: protejarea de factorii de mediu poluanti, o dieta echilibrata, miscare zilnica.

Putini stiu insa ca si extractele din unele plante au aceasta capacitate de prevenire a instalarii stresului. "Sunt recomandate in primul rand substantele antioxidante. Se administreaza zilnic sub forma unor capsule sau tablete.

Sunt indicate cu atat mai mult cu cat acestea nu ingrasa si nu provoaca efecte adverse", afirma dr Cristina Balanescu. Pe langa acestea, substantele energizante au si ele un rol semnificativ in prevenirea aparitiei stresului.

Aceste substante sunt obtinute din morcovi, argila sau soia. Sunt foarte eficiente insa si tabletele sau capsulele ce au in compozitie substante energizante extrase din morcovi, argila sau soia. Dar administrarea acestora se face doar la indicatia unui medic.

Extractele obtinute din muguri, frunze, mladite au un efect benefic. De pilda, extractul din mladite de maces se poate administra dimineata, cate o picatura pe zi pana la terminarea unui flacon de 30 ml. Extractul din mladite de maces poate fi inlocuit cu extractul din muguri de stejar, care se administreaza in acelasi mod.

Ceaiurile sunt frecvent recomandate contra stresului. In acest caz, poate fi folosit pe tot parcursul zilei un ceai obtinut din: 50 g busuioc, 30 g de macese, 50 g paducel (sub forma de fructe, flori si/sau frunze), 50 g frunze de coacaz negru. Cu o lingura din acest amestec se prepara un decoct cu 250 ml de apa. Se fierbe timp de 5 minute, se strecoara bine si se beau trei cani pe zi. Se poate consuma fie neindulcit, fie indulcit cu miere.

Somn linistit
Smochinele, curmalele, strugurii si citricele sunt la fel de eficiente ca si plantele, alimentatia avand un rol foarte important in prevenirea stresului. Pe parcursul zilei, sunt recomandate ceaiuri si fructe. Seara, cand ne pregatim pentru un somn odihnitor, sunt indicate extractele din muguri de sequoia si extractul din muguri de tei argintiu.

Muguri de plop
"Un ceai foarte bun pe care il recomand in perioada de toamna-iarna este cel din muguri de plop negru. La o cantitate de 50 ml de apa se adauga o lingurita de muguri de plop negru. Din acest ceai se bea o singura cana pe zi. Pot fi adaugati muguri de vita-de-vie. Se mai poate folosi si extractul din muguri de alun, dar fara un alt adaos", recomanda dr Cristina Balanescu.

Citeste jurnalul.ro

Faceti miscare in loc sa fumati!... Slabeste mancand alimentul potrivit, la ora potrivita!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x