- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Oameni de știință de la Universitatea din Cambridge, alături de o echipă din Suedia, au găsit o metodă de a elimina particulele toxice ce distrug celulele sănătoase din creier, provocând astfel boala Alzheimer.
Această descoperire ar putea elimina cauza declanșării bolii Alzheimer și ar putea duce la crearea unei noi serii de medicamente ce vor fi testate în următorii doi ani.
Timp de mai multe decenii, încercări ale cercetătorilor au eșuat în a găsi o metodă de a vindeca boala Alzheimer ce duce la pierderea memoriei – cel mai comun tip de demență.
„Întrucât agenții patogeni au fost identificați acum drept mici aglomerări de proteine cunoscute drept oligomeri, am putut dezvolta o strategie pentru a crea medicamente care să elimine aceste particule toxice”, a spus profesorul Michele Vendruscolo de la Universitatea Cambridge.
„Această abordare permite adoptarea unei noi strategii de descoperire a medicamentelor pentru tratarea bolii Alzheimer. Aceasta este prima dată când a fost propusă o metodă sistematică pentru a distruge patogenii, cauza apariției bolii”, a adăugat el.
„Am construit prima strategie pentru a elimina cauza bolii, în speranța că noile medicamente vor putea fi dezvoltate”, a mai spus profesorul.
Recent, oamenii de știință au comunicat că depozite anormale numite oligomeri proteici ar reprezenta cea mai probabilă cauză a demenței.
Deși proteinele sunt responsabile în mod normal pentru procesele importante la nivel celular, la apariția bolii Alzheimer, aceste proteine scapă de sub control, formează aglomerări și distrug celulele nervoase.
Boala Alzheimer este o afecțiune degenerativă progresivă a creierului care apare mai ales la persoane în vârstă, producând o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcțiilor de cunoaștere ale creierului, cu pierderea capacităților intelectuale ale individului și a valorii sociale a personalității sale, asociată cu tulburări de comportament.