Cercetătorii spun că mai există un set de glande salivare care se află în spatele nasului, în partea superioară a gâtului. Până acum, nu se știa de regiunea nazo-faringiană ca ar deține acest set de glande salivare, de aproximativ 3,9 centimetri, potrivit lifescience.com.
Aceste glande se află pe o bucată de cartilaj numit torus tubarius. Astfel, descoperitorii acestor noi organe le-au numit glande salivare tubariene. Cel mai probabil rolul acestora este să lubrifieze și să umezească partea superioară a gâtului, în spatele nasului și gurii.
Cum au fost descoperite noile glande salivare
Descoperirea este una pur întâmplătoare. Cercetătorii de la Institutul pentru Cancer din Olanda au folosit scanarea CT și tomograful numit PSMA PET-CT, utile în depistarea cancerului de prostată. Ulterior, aceștia au descoperit că PSMA CT ajută și la detectarea țesutului glandelor salivare.
Până la această nouă descoperire, exitau trei glande salivare, una sub limbă, una sub maxilar și una în spatele maxilarului, în spatele obrazului. În afară de acestea, probabil mai există și alte glande salivare microscopice în țesutul mucos al gurii și gâtului.
Citește și: Ce se poate întâmpla dacă bei zeamă de murături în fiecare zi. Efecte asupra sănătății
Pentru a confirma existența noilor glande salivare, oncologul Wouter Vogel și colegii săi au scanat 100 de pacienți și au văzut că toți aveau aceste glande. Această nouă descoperire ar putea fi folositoare în descoperirea unor noi tratamente împotriva cancerului.
Câte mese e corect să avem în timpul unei zile, potrivit medicilor... Temperatura normală a corpului. Cât trebuie să ai și când diferă valorile...