Murăturile sunt foarte populare în rândul gurmanzilor pentru faptul că sunt crocante și suficient de acre cât încât să fie potrivite oricărui fel de mâncare.
Nutriționiștii spun că legumele fermentate sporesc sănătatea intestinului dacă murăturile sunt puse apă cu sare. Bacteriile sănătoase care se dezvoltă în timpul acririi legumelor ajută la buna funcționare a sistemului digestiv. Aceste bacterii se găsesc în ceapa murată, iaurt și kimchi.
Alimentele care fermentează în mod natural pot ajuta la diminuarea răspunsului inflamator al organismului atunci când ne confruntăm cu alergii, cancer sau boli ale inimii. De asemenea, alimentele fermentate ajută și la creșterea imunități, informează medicul nutriționist Felicia Stoler.
Consumul de zeamă de murături nu trebuie să devină obicei zilnic
Pe lângă pofta pentru murături, există oameni cărora le place foarte mult să bea zeama de la murături, folosind-o pentru a se hidrata. Nutriționiștii spun că zeama de la murături nu aduce un aport de electroliți, așa cum se întâmplă în cazul apei.
Consumul de castraveți murați e strâns legat de diminuarea stresului, reducerea anxietății, reducerea durerilor menstruale și reglarea zahărului din sânge. Cu toate acestea, nu toate sucurile de la murături aduc beneficii pentru sănătatea noastră.
Legumele murate în oțet nu sunt atât de sănătoase precum cele murate în saramură. Murăturile puse în oțet omoară toate acele bacterii din fermentare, care ar aduce beneficii sistemului digestiv. Prin urmare, zeama de la murăturile acrite în oțet nu e la fel de indicată precum saramura.
Specialiștii spun că nu este deloc recomandat consumul zilnic de zeamă de murături pentru că poate conține cantități mari de sare și, prin urmare, un nivel de sodiu ridicat. Nutriționiștii recomandă zeama de murături doar după o sesiune intensivă de sport, dar în niciun caz ca pe un obicei zilnic.