Antena Căutare

Factori care contribuie la pierderea auzului

Auzul, ca si vazul, se numara printre cele mai importante simturi pe care le avem. Tocmai de aceea trebuie avuta mare grija de el. Mai ales daca esti o persoana auditiva, care se raporteaza la acest simt in majoritatea situatiilor, deteriorarea sau pierderea auzului reprezinta o mare tragedie.

Iata care sunt cei mai importanti factori care contribuie la pierderea auzului.

Expunerea la zgomotele mari de la un loc de munca poate duce la pierderea auzului

In cazul in care lucrezi intr-o atmosfera din cale afara de zgomotoasa mai devreme decat te astepti iti vei pierde acest simt. Spre exemplu, zgomotul facut de anumite masini iti poate face mult rau din acest punct de vedere. Motocicletele si alte instrumente puternice iti vor afecta auzul in cazul unei indelungate expuneri. Tocmai de aceea, cand poti evita sa stai in zgomot sau cel putin ia-ti pauze din cand in cand. Daca nu poti face asta, macar poarta protectii peste urechi care sa reduca intensitatea zgomotului.

Ranile sau schimbarile de presiune pot cauza pierderea auzului

Traumele la cap pot disloca oasele din urechea medie sau pot afecta grav nervul ceea ce duce la pierderea permanenta a auzului. Totodata, fii atent la schimbarile de presiune pe care le presupun scuba divingul sau zborurile pot afecta diferite componente ale aparatului auditiv. In functie de gravitatea acestora vindecarea poate surveni in cateva saptamani, iar in cazuri mai grave operatiile sunt singurele optiuni.

Introducerea betelor de curatat in urechi reprezinta o ideea proasta. Acest obicei poate duce la ruperea timpanului ducand la traume permanente.

Si medicamentele pot duce la pierderea auzului

Unele medicamente sunt cunoascute pentru faptul ca pot avea ca efecte secundare diminuarea auzului. Printre acestea se numara anumite antibiotice si unele pastile care lupta impotriva cancerului. De multe ori auzul este monitorizat cu atentie pe toata perioada tratamentului. Cu toate acestea au fost inregistrate si cazuri de surzenie permanenta. Folosirea regulata a aspirinei poate avea ca rezultat o scadere temporara a auzului. Insa, de obicei, aceste efecte dispar odata cu incetarea tratamentului.

Bolile cronice, cauze ale pierderii auzului

Anumite boli cronice, desi nu au legatura directa cu aparatul auditiv pot cauza pierderea auzului. Prin faptul ca intrerup circulatia sangelui in urechea interna sau la creier acestea au un efect scaderea acestui simt. Aceste conditii sunt indeplinite de bolile de inima, infarctul, presiunea ridicata a sangelui si diabetul. De asemenea, boli precum artrita reumatica ai exact acelasi efect.

Tumorile si excrescentele contribuie la pierderea auzului

Excrecentele chiar daca nu sunt canceroase pot bloca canalul unei urechi ceea ce genereaza automat pierderea auzului. In unele cazuri, prin indepartarea tumorii auzul poate fi recapata. Chiar si in cazurile mai grave tratamentul de specialitate poate da rezultate satisfacatoarea: poate ca auzul nu va mai fi niciodata atat de fin, insa persoana respectiva nici nu va intra in randul surzilor.

Zgomotele facute de pedarde si alte bombe sunt un factor al pierderii auzului

In fiecare an de sarbatori spitalele de urgenta sunt pline de persoane ranite de perdarde. Si chiar daca nu exista rani fizice vizibile, nu de putine ori cei care s-au aflat langa pedarda si-au pierdut auzul din cauza exploziei. In general, pacientul isi pierde capacitatea de a auzi imediat si pentru totdeauna.

Ceara din ureche poate contribuie la pierderea auzului

De fapt, ceara apare in ureche cu un scop: sa protejeze canalul impotriva murdariei si a bacteriilor. Insa daca volumul ei este prea mare, atunci va bloca canalul si auzul va fi afectat. In cazul in care suspectati ca aveti multa ceara in urechi, nu incercati s-o indepartati singur. Nu incercati s-o indepartati folosindu-va de betigasele speciale sau de alte lucruri. Mergeti la un specialist care poate indeparta usor si fara nici un pericol ceara.

Citeste si Sfatul Parintilor!

7 semne ca antrenorul de fitness nu este bun... 6 alimente care iti maresc imunitatea...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x