Fractura de tibie – simptome, primul ajutor, complicații, recuperare

Iarna nu este doar anotimpul sărbătorilor și cadourilor, ci și cel al trotuarelor acoperite de gheață, ce ne pot provoca probleme atunci când nu reușim să rămânem în picioare. Fractura de tibie este una dintre cele mai periculoase, iar cârjele sunt principalul ajutor pe care îl poate primi în perioada de recuperare un pacient, după cum putem citi și pe site-ul catenapascupas.ro.

Iarna nu este doar anotimpul sărbătorilor și cadourilor, ci și cel al trotuarelor acoperite de gheață, ce ne pot provoca probleme atunci când nu reușim să rămânem în picioare. Fractura de tibie este una dintre cele mai periculoase, iar cârjele sunt principalul ajutor pe care îl poate primi în perioada de recuperare un pacient, după cum putem citi și pe site-ul catenapascupas.ro.

Fractura de tibie – primul ajutor

Primul ajutor este important în orice accident, la fel și în cazul unei fracturi de tibie sau peroneu. Primul lucru care trebuie făcut este să sunați la 112, mai ales dacă osul a pătruns pielea și este o fractură deschisă, apoi aplicați o hemostază pentru oprirea hemoragiei. Încurajați victima să își țină piciorul nemișcat, imobilizați piciorul fracturat folosind eventual piciorul sănătos drept atelă naturală.

Acest lucru se face prin poziționarea bandajelor sub membrul fracturat, apoi o fașă de-a lungul piciorului. Apropiați cele două picioare și înfășați-le împreună, efectuând un bandaj îngust în formă de 8 la nivelul gleznei, un bandaj lat la nivelul coapselor și bandaje înguste, nu foarte strânse deasupra și dedesubtul fracturii.

Fractura de tibie – complicații

La o fractură de tibie complicațiile pot să apară imediat sau după o perioadă mai lungă de timp. Leziunile nervoase sunt complicații ce poate sa apară imediat după ce a avut loc o fractură. Orice deplasare a unui os poate leza un nerv sau un pachet nervos învecinat. De asemenea, pot să fie lezate și vase, consecința fiind hemoragia și hematomul. O altă complicație imediată a unei fracturi la acest nivel este discontinuitatea tegumentului. În această situație avem o fractură deschisă, având în vedere că focarul de fractură comunică cu mediul extern. În acest caz trebuie intervenit rapid, deoarece pe lângă fractura în sine poate să apară infecția.

Fractura de tibie – recuperare

Tratamentul ortopedic depinde de gradul de severitate al leziunii și o importanță sporită trebuie dată recuperării sub atenta îndrumare a medicului. Mișcarea joacă un rol important în recuperare, fiind cunoscut faptul că imobilizarea prelungită a zonei afectate de fractură nu este de dorit. Cu cât se practică mișcarea membrului afectat mai devreme, cu atât recuperarea va fi mai ușoară și vindecarea mai rapidă. În acest fel, tonusul muscular și circulația sângelui vor avea de câștigat de pe urma mobilizării precoce. De asemenea, practicarea exercițiilor active, cu un kinetoterapeut, vor avea un impact pozitiv asupra tonusului muscular și a vindecării.

În perioada de recuperare, mișcarea se va realiza cu ajutorul unor cârje. Acestea au rolul de a prelua greutatea corpului de pe membrul afectat pe celelalte membre. Pentru ușurarea utilizării și a unor mișcări cât mai facile, pot fi alese atât cârje cu suport pe antebraț, cât și cârje cu suport pe antebraț în formă de L. Atunci când este necesar, este recomandată achiziționarea unor cârje cu sprijin pe antebraț și înălțime reglabilă sau cârja cu sprijin pe antebraț cu reglaj dublu. Puteți găsi diferite modele de cârje pe catenapascupas.ro, informații complete și costuri.

Pentru a trece mai ușor peste tratament și recuperare este indicat și masajul terapeutic, fiind permis însă doar masajul ușor al gambei și piciorului, la distanță de locul de producere a fracturii. Masajul duce la calmarea durerilor și previne contracturile musculare îmbunătățind circulația sangvină.

Modele de unghii pentru Halloween. Idei creative pentru manichiura perfectă
Manichiura unei femei este de cele mai multe ori cartea sa de vizită. Unghiile frumoase și...
Horoscopul zilei de 20 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să învețe din greșeli. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 20 octombrie 2021 aduce multe vești bune pentru nativii din zodiac. Astăzi...
Parteneri
Hummus cu usturoi copt. Un preparat gustos și cremos
Dacă adori rețeta clasică de hummus, din bucătăria orientală, nu ezita să încerci și varianta de hummus cu usturoi copt. Este un preparat gustos, cu o textură cremoasă și aromă subtilă de usturoi.
Catine.ro
Ultimele știri