Antena Căutare

Fumatul la genul feminin

De la an la an avem din ce in ce mai multe femei fumatoare in Romania, contrar tendintei din tarile europene, unde incidenta fumatului este in scadere. O statistica realizata de Centrul de Politici si Servicii in Sanatate arata ca numarul tinerelor fumatoare este in crestere .

De la an la an avem din ce in ce mai multe femei fumatoare in Romania, contrar tendintei din tarile europene, unde incidenta fumatului este in scadere.
O statistica realizata de Centrul de Politici si Servicii in Sanatate arata ca numarul tinerelor fumatoare este in crestere. In 1994, 15,7% dintre femei fumau ocazional sau zilnic, in 2004 procentul lor a ajuns la 24,5%, pentru ca in 2007 procentul sa creasca pina la 27,1%.

Incidenta fumatului in rindul barbatilor este in scadere, potrivit aceleiasi statistici. In 2004, 46,7% dintre barbati fumau, iar in 2007 numai 33% aveau acest viciu. Dr Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului de consiliere pentru renuntarea la fumat din Bucuresti, precizeaza ca mai multi barbati decit femei au solicitat ajutorul specialistilor pentru a scapa de tabagism.

Strategie de marketing
Emanciparea femeii a fost asociata inca din anii '20, cind s-au realizat primele reclame la tutun, cu imaginea femeii fumatoare. Actritele la moda sau modelele de la acea vreme erau adesea prezentate fumind. Sint celebre imaginile cu Catherine Hepburn sau cu Greta Garbo in aceasta ipostaza.
Multe femei le-au imitat pe actritele de succes ale vremii, iar companiile producatoare de tigari si-au orientat politica de marketing spre acest segment al populatiei. Incepind cu anii '50, multe dintre mesajele reclamelor la tigari se adresau femeilor si au inceput sa apara pe piata tigarile light, slim, cu un design special conceput pentru doamne si domnisoare.
Articolul continuă după reclamă
De aproape un secol, tigara este considerata la moda, iar pentru femei inca mai are semnificatia puterii, succesului si independentei. Paradoxal, fumatul este asociat ideii de sexualitate, cind in realitate el duce mai degraba la pierderea feminitatii si la respingerea femeii fumatoare de catre barbat, din cauza mirosului neplacut al gurii, al miinilor, vocii mai groase.

Bariere
"Motivele care determina oamenii sa fumeze se pliaza mai mult pe psihologia femeii decit pe cea a barbatului", apreciaza dr Magdalena Ciobanu. Un prim motiv pentru care a crescut incidenta fumatului in rindul femeilor este disparitia barierelor culturale si sociale.
"In urma cu ceva vreme, femeile care fumau erau dezaprobate, mai ales in zonele rurale. Astazi, ele se considera libere sa fumeze, chiar si pe strada. In trecut, un asemenea gest era rusinos, daca nu chiar scandalos", spune dr Magdalena Ciobanu. Bariera financiara nu mai exista nici ea. Femeile isi pot permite acest viciu, fara sa depinda de barbat.

Adolescentele indeosebi incep sa fumeze in speranta ca tigara le va ajuta sa scape de kilogramele in plus. Este adevarat ca fumatul inhiba centrul foamei, insa femeia nu slabeste brusc, ci in timp, iar scaderea ponderala nu este semnificativa.

Renuntarea, dificila
Femeilor le este mult mai greu decit barbatilor sa renunte la viciul lor. Argumentele pentru care ar trebui sa renunte la fumat nu functioneaza in acelasi mod la cele doua sexe. "Cel mai frecvent motiv pentru care oamenii renunta la viciul lor este teama de a nu se imbolnavi.
Problemele de sanatate pe care le poate genera fumatul ii sensibilizeaza insa mai mult pe barbati decit pe femei, aceasta probabil fiindca barbatii sint mai tematori atunci cind vine vorba despre sanatate", apreciaza dr Magdalena Ciobanu.

Teama de a nu se ingrasa este un alt motiv pentru care femeile renunta mai greu la fumat. Conform statisticilor, o treime dintre cei care se lasa de fumat nu se ingrasa deloc, iar in cazul celor care se ingrasa, cresterea ponderala nu este foarte mare: maximum patru kilograme.
Insa daca nu mincati mai mult decit inainte, organismul arde zilnic cu 200 de calorii mai mult fata de perioada cind ati fumat.

Citeste jurnalul.ro
Foto: clivir.com
Daca esti epuizat incearca regimul antioboseala!... Zece simptome care nu ar trebui ignorate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x