Antena Căutare

Gustul acru are ecou in ficat

Unele teorii ale medicinei din China scot la suprafata nuante la care nici nu te gandeai. Ai fi tentat sa crezi ca sunt niste teribilisme ale filosofiilor medicale din indepartatul Orient.

Dar, realizand ca aceasta medicina naturista se aplica de peste 5000 de ani in China si ca sunt tratati oameni de ordinul miliardelor, inseamna ca exista un temei de adevar in aceste filozofii privind sanatatea si ameliorarea suferintelor.

De altfel, chinezii spun ca sanatatea e o reflectare a starii energiei din organism, un ecou al bunei circulatii al acestei energii. In plus, medicii din China sustin ca trebuie tratat si corpul fizic, dar medicina trebuie sa se ocupe si de starea sufletului.

Frigul si umezeala
Explica nuante ale medicinei neconventionale din China medicul primar Teodor Coldea, directorul medical al Centrului de terapii integrative. Chinezii sustin ca echilibrarea organismului trebuie sa se faca treptat, fiindca o instalare brusca a starii de bine poate face chiar rau.

Micile castiguri in starea de bine se insumeaza si constituie adevarata sanatate. Dar chinezii pedaleaza mult pe ideea ca trebuie sa prevenim ajungerea la boala si ca trebuie echilibrate din timp unele organe care se arata a fi subrede in functie de anotimp, in functie de clima.

Articolul continuă după reclamă

Astfel, chinezii sustin ca frigul si umezeala afecteaza rinichii si pancreasul, iar aceste doua organe trimit un ecou negativ, atragand bolile reumatismale. Uscaciunea in clima afecteaza plamanii, sustin terapeutii chinezi.

Este momentul sa se reaminteasca teoriile terapeutilor chinezi, cum ca iarna domina energia Yin, nu energia Yang. Spre exemplu, iarna nu are rost sa mancam pepene, care are o energie rece, deoarece ar spori energia rece a organismului. Cu atat mai mult cu cat daca frigul si umezeala lovesc in rinichi si in pancreas, iar vantul afecteaza ficatul si bila.

Lemnul si metalul
Dupa cum prea caldul de afara impieteaza asupra functionarii inimii. Chinezii spun ca vara are conotatii in culoarea rosie. Tocmai de aceea, vara e bine sa mancam alimente colorate in rosu, cum ar fi fructele rosii, adica pepenele, tomatele, capsunile.

Culoarea verii, cea rosie, e culoarea inimii, dar si culoarea iubirii. In iulie si august a fost preponderenta in acest an energia lemnului si a metalului. Aceste doua elemente, lemnul si metalul, dupa teoriile chinezilor, sunt legate de stres, de imunitate.

Lemnul si metalul regleaza si digestia. Dar in aceste luni trebuie intarita, prin acupunctura si fitoterapie, si vezica biliara. Bila, cum o numeste poporul, ia decizii. Problemele localizate la vezica si dereglarile in digestie cauzeaza necazuri in zona inimii.

Apar tulburari ale ritmului cardiac, tahicardii, hipertensiune arteriala. Fiindca era vorba despre simboluri, sa aratam ca, in 2010 lemnul inseamna, in gandirea chinezilor, viata si renastere, iar metalul inseamna moarte si distrugere. Chiar si boala e un necaz, dar e si sansa de vindecare si de intelegere ca in sanatatea noastra se afla si mana lui Dumnezeu.

Inima
In iulie si august trebuie fortificata inima. Aceasta se face nu numai prin acupunctura, dar si prin fitoterapie. Pentru a intari inima e bine sa fie consumata coenzima Q10, dar si plante ca paducel, salvie, roinita, astragalus, ganoderma, cordiceps. Salvia alunga gandurile rele din inima, asta sustin terapeutii chinezi.

Echilibrand inima, se dobandeste si un somn bun, fiindca prin acupunctura si fitoterapie se intareste energia inimii si este reglata starea emotionala. Iarna este dominata de simbolul Pamant. Elementul Pamant are ecouri in functionarea stomacului, a pancreasului. Simbolul Pamant caracteristic iernii duce si la tulburari ale articulatiilor si oaselor.

Toamna
In septembrie si octombrie, trebuie facute proceduri in zonele subrede in timpul iernii. Pancreasul e secretul tineretii si sa nu-l apasam cu griji. Variatiile de glicemie, de zahar in sange, apar si in urma unor perioade de stres.

Flora intestinala, in buna regula, duce la o imunitate corespunzatoare, la o buna actiune a trupelor de autoaparare din corp. Chinezii sustin ca ficatul trebuie echilibrat cu acupunctura si fitoterapie ca sa functioneze la turatie maxima. Un ficat slab face sa creasca toxinele in sange. Un somn bun, o odihna adevarata duc la echilibrarea ficatului. Iar aceste beneficii se obtin prin acupunctura si tratamente cu plante.

Gusturi
Iata ce teorii lanseaza medicina din China. Unele gusturi sunt legate de functionarea unor organe. Gustul acru evidentiaza starea ficatului si a vezicii biliare.

Gustul amar este corespondent al felului in care lucreaza inima. Gustul dulce are ecouri in pancreas si in splina. Gustul sarat este in directa legatura cu rinichii, iar gustul picant e o ilustrare a functionarii plamanilor. De exemplu, o energie scazuta a rinichilor conduce la unele stari emotionale.

Cand rinichii schioapata, omul este cuprins de teama, de spaima, de anxietate. Pe de alta parte, rinichii sunt rezervorul de energie si atunci cand unele organe au deficit de energie, rinichii cedeaza o parte din zestrea energetica. Echilibrand rinichii cu acupunctura si fitoterapie, omului ii pot disparea senzatiile de permanenta teama.

Citeste jurnalul.ro

VIDEO! Alergiile la medicamente... Anemia prin deficit de vitamina...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x