Antena Căutare

La cât timp trebuie schimbată periuța de dinți de fapt. Riscurile utilizării peste durata recomandată

Cu toții știm că periuțele nu sunt menite să fie folosite o veșnicie. Cu toate acestea, cei mai mulți le utilizează peste durata de valabilitate, fără să conștientizeze riscul pe care îl implică pentru sănătatea orală.

Galerie
La cât timp trebuie schimbată periuța de dinți de fapt. Riscurile utilizării peste durata recomandată | Shutterstock

Medicii stomatologi recomandă ca periuța de dinți să fie schimbată la fiecare 12-16 săptămâni, adică o dată la trei-patru luni. Însă, există și situații când periuța de dinți trebuie schimbată mai devreme, dacă perii sunt deteriorați ori murdari. Pentru copii, periuța trebuie înlocuită chiar mai des.

Citește și: De ce nu trebuie să uzi periuța de dinți înainte de-a pune pasta, de fapt. Explicația dată de un medic stomatolog

Cât de des trebuie schimbată periuța de dinți

Periuța de dinți reprezintă prima linie de apărare împotriva bacteriilor care cauzează boli ale gingiilor, carii dentare și respirație urât mirositoare. Dacă urmezi recomandarea de a te spăla de două ori pe zi, iei deja măsuri pentru a-ți proteja dinții de carii.

Articolul continuă după reclamă

Centrul de Prevenire și Control al Bolilor recomandă să îți înlocuiești periuța de dinți la fiecare trei-patru luni sau ori de câte ori pare să se uzeze. Odată ce perii încep să își piardă din rigiditate, aceștia nu mai sunt la fel de eficienți în curățarea dinților.

În ceea ce privește capătul periuței electrice, se recomandă ca acesta să fie schimbat la fiecare 12 săptămâni sau chiar mai devreme.

Un alt aspect de care trebuie să ținem cont este înlocuirea periuței de dinți după ce am fost bolnavi. În acest fel, evităm să readucem în organism bacterii sau diferite virusuri și prevenim riscul îmbolnăvirii celorlalți membri ai familiei.

De asemenea, nu este recomandată nici utilizarea la comun a periuţelor de dinţi. Fiecare individ trebuie să aibă propriul obiect de igienă dentară şi, mai mult decât atât, trebuie evitat ca periuţele de dinţi să se atingă între ele în paharul în care sunt depozitate, potrivit unei surse.

Citește și: De ce periuțele de dinți au peri de culori diferite și ce arată aceștia, de fapt. E un detaliu important, pe care nu mulți îl știu

Riscurile utilizării unei periuțe de dinți peste durata recomandată

De fiecare dată când folosim periuța de dinți, perii de nailon sunt expuşi la apă şi la substanţele chimice din pasta de dinţi, de aceea se deteriorează şi încep să se îndoaie. În plus, la fiecare utilizare, perii se mișcă în diferite direcții și apare un fenomen de lărgire al acestora, lucru care îi poate face ineficienţi pentru îndepărtarea plăcii bacteriene şi pot răni gingiile.

Un studiu făcut în 2013 a demonstrat că persoanele care şi-au schimbat periuţa de dinţi în a 40-a zi de utilizare constantă au prezentat o acumulare mai mare de placă bacteriană decât persoanele care au schimbat periuţa mai des, potrivit unui site.

Un alt aspect care trebuie avut în vedere este contaminarea bacteriană a periuţei. De regulă, în gură există câteva sute de tipuri de microorganisme care sunt transmise şi pe perii periuţelor de dinţi în timpul utilizării.

Trei cazuri urgente care necesită intervenție rapidă a medicului stomatolog. Problemele apărute pot duce la complicații ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 octombrie. Gabriela și Vladimir au câștigat premiul cel mare de 50.000 de lei și o vacanță în Peru
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 octombrie. Gabriela și Vladimir au câștigat premiul cel mare de 50.000 de lei și o vacanță în Peru Miercuri, 09.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x