Specialistul nostru ne-a spus ca pierderea echilibrului poate fi strans legata de o functionare improprie a cel putin doua dintre cele trei organe care contribuie la pastrarea echilibrului corpului: urechea interna, ochii sau sistemul nervos. Pe de alta parte, o lovitura superficiala la cap, depresiile, unele fobii precum agorafobia (teama de spatiile largi) si stresul sunt si ele cauze ale ametelii.
In termeni medicali, exista trei tipuri de ameteala: vertijul (iluzia de rotatie a corpului sau a obiectelor din jurul nostru, care apare pe fondul lezarii urechii interne), sincopa (ameteala generata de ridicatul brusc din pat sau de pe scaun) si starea de ameteala care se caracterizeaza prin pierderea echilibrului si care se accentueaza pe masura ce continuam sa ne miscam.
Remedii
Daca ameteala nu dispare dupa ce ne-am intins la orizontala, atunci ea poate fi asociata cu suferinta urechii interne sau cu o boala neurologica, situatii in care se impune o consultatie medicala. Daca vi se intampla sa ametiti brusc, asezati-va pe un scaun pentru a preveni accidentarea; nu va implicati in activitati care va solicita nervos (sofatul); ridicati-va incet din pat sau mai stati intinsi cateva minute inainte de a va da jos pentru a regla nivelul tensiunii arteriale; unele medicamente precum antihistaminicele (impotriva alergiei) sau antihipertensivele pot avea ca efect secundar ameteala, asa ca discutati cu medicul daca trebuie sa continuati tratamentul cu aceleasi doze.
Preventie
Pentru a preveni ametelile, este important sa beti zilnic intre opt si doisprezece pahare cu apa, sa evitati asocierea alimentelor sarate cu cele dulci, sa limitati consumul de sucuri acidulate, alcool si cafea. Nu renuntati la micul dejun si mancati de cinci-sase ori pe zi, in cantitati mici. Renuntati la fumat, dar si la stres. Faceti miscare zilnic si obisnuiti-va sa va culcati la aceeasi ora.
Citeste jurnalul.ro
Mai bine sa faci sport mai tarziu decat niciodata!... Dieta fara carbohidrati este benefica pentru inima...