În România, potrivit Codului Muncii, durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Cu toate că românii muncesc mult, câștigă mai puțin decât angajații din celelalte state europene.
Suprasolicitarea cauzează o serie de probleme fizice și psihologice. Fiecare dintre noi găsește propriile explicații pentru munca în exces: un loc de muncă bun cu șanse de promovare, salariu motivant, competitivitate între angajați etc.
Probabil și tu ai crezut, la un moment dat, că, dacă lucrezi din greu, vei avea mai multe șanse să ai o carieră de succes. Însă, de cele mai multe ori, munca în exces îți poate afecta atât sănătatea, cât și activitatea profesională.
Cum îți afectează munca în exces sănătatea
Dacă lucrezi prea mult și petreci multe ore la locul de muncă, nu vei avea timp și energie pentru a avea grijă de tine. Astfel, nu vei mai avea timp să mănânci corespunzător, să dormi suficient sau să faci sport. Acestea sunt trei dintre elementele unui stil de viață sănătos.
Dimpotrivă, stresul a devenit o constantă în viața omului modern. Ritmul de viață alert, care ne obligă să facem mai multe lucruri în același timp și să ne gândim în avans la sarcinile de mâine, este unul dintre factorii de stres. Astfel, ajungem să mâncăm pe fugă, luăm analgezice pentru a scăpa de durerile de cap și, de multe ori, consumăm alcool pentru a ne relaxa după o zi grea la serviciu.
Munca în exces poate afecta sănătatea mintală. Studiile au arătat că angajații care lucrează 11 ore pe zi sunt mai predispuși să se confrunte cu depresie, spre deosebire de cei care stau la locul de muncă șapte sau opt ore zilnic.
De asemenea, viața sedentară, lipsa cronică de somn și o alimentație slabă pot duce la supraponderabilitate.
Cum îți afectează munca în exces cariera
Dacă trebuie să lucrezi peste program pentru a termina sarcinile ce ți-au fost atribuite, acesta este unul dintre semnele suprasolicitării. Munca în exces reduce productivitatea și astfel se acumulează oboseala. A lucra eficient este mult mai important decât a lucra mult. Din acest motiv, în ultimii ani s-a pus în discuție introducerea unor programe de lucru mai scurte. Studiile au arătat că angajații care muncesc mai puțin sunt mai productivi decât aceia care petrec ore în șir la locul de muncă.
Deși ai putea crede că timpul în exces petrecut la serviciu ți-ar putea aduce beneficii în carieră, angajatorii ar putea percepe această suprasolicitare ca o slăbiciune. Pentru că nu reușești să termini în timp util sarcinile atribuite, nu ești pregătit pentru a primi noi responsabilități mai importante. De cele mai multe ori, munca în exces nu este văzută ca un devotament față de job.
Mai mult decât atât, din cauza oboselii și a stresului, nivelul de creativitate va scădea. Pentru că nu mai ai timp liber, în care să te relaxezi, să practici activitățile care îți fac plăcere și să te reîncarci cu energie, imaginația ta va avea de suferit. Astfel, ideile inedite nu își vor mai găsi locul în mintea ta.
Drept urmare, dacă mersul la serviciu a devenit o povară și fiecare oră petrecută la birou îți provoacă dureri de cap și stări de anxietate, trebuie să te gândești la câteva schimbări profesionale. Încearcă, în primul rând, să prioritizezi sarcinile ce ți-au fost atribuite și să delegi din responsabilități. Astfel, vei avea timp să te preocupi și de tine însuți.
Sursă foto: Stokkete/ Shutterstock