Din sfera interventiilor chirurgicale, operatia de ficat este una dintre cele mai periculoase, cu riscuri ce pot conduce la un dezastru. Asadar, orice imbunatatire care ne da mai multa incredere cand stim ca ne paste bisturiul este mai mult decat binevenita.
O aplicatie iPad de realitate augmentata, dezvoltata de Fraunhofer MEVIS, a indrumat de minune mana medicului in cadrul unei operatii de ficat care a avut loc in Bremen, Germania, pe 15 august. Aplicatia a suprapus in mod foarte eficient radiografii 3D si o poza a ficatului pacientului, facuta cu camera iPad. Cum? Inaintea operatiei, doctorii au realizat o harta 3D a ficatului bolnav, folosind tehnologia din medicina imagistica. Apoi, la inceputul operatiei, au facut o poza ficatului. Cu ajutorul aplicatiei mobile, cele doua serii de imagini au fost combinate pentru reconstruirea traseului vaselor de sange si obtinerea unei harti virtuale a organului de operat, aratand cu precizie tumorile, vasele de sange si alte detalii din calea bisturiului.
Aceasta operatie-test s-a incheiat cu un succes multumitor, astfel incat metoda sa poata fi aplicata si pentru alte parti ale corpului. Cred ca nu mai este nevoie sa subliniem ce implicatii revolutionare va avea descoperirea acestei tehnici asupra interventiilor viitoare. Eficienta actului chirurgical va creste considerabil prin posibilitatea reducerii unor riscuri si a evitarii anumitor complicatii. Evident, tehnica realitatii augmentate poate fi aplicata si pentru interventii la alte organe, mai ales cand exista riscuri legate de precizie.
Citeste AICI continuarea articolului!