Antena Căutare

(P) 3 metode simple de a-ți îmbunătăți rapid sănătatea creierului

Creierul uman are perioade în care obosește și devine confuz. În plus, abilitățile cognitive urmează cumva același traseu ca și forma fizică: pe măsură ce corpul îmbătrânește, acestea tind să încetinească.

3 metode simple de a-ți îmbunătăți rapid sănătatea creierului | Freepik

În cazul creierului, cu cât este folosit mai mult, cu atât se deteriorează mai puțin. Un stil de viață echilibrat și câteva obiceiuri de stimulare a activității creierului pot fi utile pentru menținerea unei bune stări de sănătate. Iată mai jos trei metode simple de a-ți îmbunătăți rapid sănătatea creierului.

Aplicații amuzante pe telefon

Stimularea mintală scade riscul de declin cognitiv odată cu vârsta, potrivit specialiștilor. Astfel, unele studii au arătat că adulții care joacă jocuri video multitasking câteva ore pe săptămână au înregistrat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de a efectua mai multe sarcini în același timp, memoria și atenția. Jocurile video care impun jonglarea cu mai multe sarcini pot să ajute la evitarea declinului cognitiv și a bolilor asociate, de exemplu, demența. Cheia este să găsești un joc care să fie provocator, dar totuși distractiv, nici prea dificil, nici prea ușor. Și să menții un echilibru, în sensul în care să nu faci din asta un obicei care să-ți domine viața. Există un număr mare de aplicații care pot fi instalate pe iPhone sau telefoane Samsung ori orice altă marcă și care pot ajuta la stimularea mintală. Acestea, care pot fi jocuri de cuvinte, puzzle-uri și diferite alte exerciții, pot viza îmbunătățirea vitezei de reacție, a memoriei, logicii, concentrării sau a unor diverse alte abilități cognitive.

Un somn de bună calitate

Articolul continuă după reclamă

Somnul este unul dintre factorii principali care pot ajuta la menținerea sănătății creierului. De exemplu, în timpul așa-numitei faze de somn “paradoxale” (REM - mișcările rapide ale ochilor), atunci când visăm, sunt înregistrate amintirile “selectate” în hippocampus, o zonă din creier care joacă un rol crucial în procesul de învățare și memoria pe termen scurt. Deci somnul, atunci când este de calitate, ajută la detoxifierea organismului, dar și la refacerea neuronilor și la stocarea amintirilor. Pentru un somn de calitate, este nevoie de menținerea unui program cât mai regulat, cu respectarea acelorași ore de culcare și trezire. Atmosfera din dormitor trebuie să fie una propice somnului - întuneric și liniște totală, dar și o temperatură mai scăzută, de 18 - 19 grade Celsius. Evită consumul de produse stimulatoare, precum cafeaua sau alcoolul, înainte de culcare, dar și ecranele, pentru că lumina albastră a acestora poate împiedica creierul să se pregătească de somn. În cazul unei nopți grele, 20 de minute de somn după prânz sunt suficiente pentru a combate oboseala, iar, dacă acest lucru nu este posibil, cinci minute de odihnă vor reuși să modifice ritmurile cerebrale și să stimuleze creierul.

Alimentația inteligentă

Dieta mediteraneană, care presupune un consum ridicat de fructe și legume, și limitat de carne, în favoarea peștelui, cu multe condimente și cu ulei de măsline, ar fi cea care protejează cel mai bine creierul, potrivit numeroaselor studii efectuate pe acest subiect. O explicație posibilă este conținutul mare de acizi grași Omega-3. Aceste grăsimi bune se găsesc în fructe oleaginoase, care pot fi consumate ca atare, dar și sub formă de unturi sau uleiuri, în ouă de calitate și în peștele gras, precum sardinele, macroul și hering. Îmbătrânirea creierului este parțial atribuită și oxidării neuronilor, cauzată de radicalii liberi. Alimentele cu un conținut mare de compuși antioxidanți, ca afinele, merișoarele, fructele de pădure, spanacul, sfecla roșie și curcuma, pot ajuta corpul să lupte împotriva radicalilor liberi, dar și să stimuleze creierul.

În concluzie, cu cât creierul funcționează mai mult, cu atât mai bine. Stimularea continuă prin diverse exerciții mintale ajută la crearea de noi conexiuni neuronale. Toate activitățile care lucrează asupra diferitelor sale funcții pot fi eficiente, de la citit și scris la jocuri video pe telefon, exerciții de memorare, rebus și sudoku. Acestea, alături de un stil de viață sănătos, cu o alimentație corectă, un somn bun și exerciții fizice, sunt metode simple și eficiente de a menține creierul tânăr.

Ce trebuie să știi dacă ai născut în luna octombrie. Motivul pentru care bebelușii ar putea avea o viață lungă...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x