Antena Căutare

(P) Îngrijirea orală în timpul sarcinii: sunt tratamente stomatologice sigure în această perioadă?

Lipsa îngrijirii dentare în timpul sarcinii poate avea consecințe grave asupra viitoarei mame și a fătului. Problemele dentare pot să fie asociate cu complicații în timpul sarcinii, de la boala parodontală la un risc crescut de naștere prematură, preeclampsie și greutate mică a bebelușului.

Dentist
Îngrijirea orală în timpul sarcinii: sunt tratamente stomatologice sigure în această perioadă? | Freepik

Pe de altă parte, din cauza unor preconcepții și a unor temeri nejustificate privind sănătatea viitorului lor copil, multe femei gravide evită să meargă la stomatolog. Descoperă mai jos cele mai importante aspecte legate de îngrijirea orală în timpul sarcinii.

Este sigur să mergi la stomatolog dacă ești însărcinată?

Răspunsul este afirmativ. Mai mult, există numeroase riscuri pentru sănătatea femeii însărcinate și a fătului dacă problemele dentare nu sunt gestionate corespunzător. Toate tratamentele uzuale, de exemplu, o obturație de canal ori o extracție, pot fi realizate în timpul sarcinii. De asemenea, sunt permise tratamentele ortodontice. Dacă ești însărcinată și vrei să afli totul despre gutierele dentare, medicul ortodont îți poate oferi mai multe informații. Totuși, în ceea ce privește beneficiile tratamentelor de estetica dentara, pentru un plan de îngrijire extins, de exemplu, un implant dentar, medicii dentiști sugerează femeilor gravide să aștepte până după naștere, cu excepția cazului în care există o urgență.

De asemenea, medicii dentiști doresc, de obicei, să reducă la minimum efectuarea radiografiilor dentare și evită să le recomande în ultimele săptămâni de sarcină. Pe de altă parte, este important să anunți medicul dentist despre o sarcină confirmată recent sau probabilă, pentru ca aceștia să adapteze tratamentele în consecință.

Când este recomandat să mergi la dentist în timpul sarcinii?

Medicii recomandă un control stomatologic în primul trimestru de sarcină. Pot fi efectuate atunci un detartraj și un periaj profesional și, de asemenea, un control, pentru detectarea eventualelor probleme.

Care sunt cele mai frecvente probleme dentare din timpul sarcinii?

Printre cele mai frecvente probleme care pot apărea în timpul sarcinii sunt cele de mai jos.

Gingivita

În contextul modificărilor hormonale, gingiile femeilor gravide reacționează exagerat la prezența plăcii bacteriene, iar acest lucru poate duce uneori la inflamarea gingiilor și la sângerări frecvente. Acestea sunt manifestările gingivitei. Cea mai bună modalitate de a gestiona gingivita este respectarea regulilor de igienă orală, cu periaj de minimum două ori pe zi, timp de două minute, și folosirea aței dentare. Gingivita netratată poate să evolueze în boala parodontală, care poate prezenta un risc pentru făt. De asemenea, gingivita poate cauza hipertensiune arterială, care este asociată cu risc de preeclampsie și naștere prematură.

Cariile

Acestea pot apărea din cauza schimbării dietei. Multe femei însărcinate au obiceiul “să ronțăie” continuu, iar acest lucru este asociat cu înmulțirea bacteriilor în gură și, implicit, creșterea riscului de carii. Acestea mai pot apărea în contextul vărsăturilor frecvente, care sunt acide și atacă smalțul dinților. Netratate, cariile pot determina proliferarea bacteriilor în sânge, fapt care poate duce la naștere prematură sau la o greutate mică a bebelușului.

Dinții slăbiți

Chiar și în absența bolii gingivale, din cauza nivelurilor crescute de progesteron și estrogen care afectează parodonțiul (ligamentele și osul care susțin dantura), dinții pot începe să se miște. Problema este însă temporară și, în general, nu va provoca pierderea dinților.

Durerile de dinți

Cariile și gingivitele pot provoca dureri și hipersensibilitate dentară. Durerile de dinți în timpul sarcinii sunt un motiv pentru a consulta medicul. În ceea ce privește tratamentul medicamentos:

  • analgezicele pot fi prescrise femeilor însărcinate, cu excepția celor nesteroidiene, contraindicate de la începutul lunii a șasea de sarcină pentru că sunt toxice pentru făt. Paracetamolul este cel mai frecvent recomandat analgezic, dar cere sfatul medicului privind orice fel de medicament utilizat în timpul sarcinii.
  • corticosteroizii pot fi, de asemenea, utilizați, indiferent de termenul de sarcină.
  • antibioticele pot fi prescrise în scopuri curative sau preventive, iar, dintre acestea, ciclinele sunt contraindicate încă de la începutul trimestrului al doilea de sarcină, pentru celelalte nefiind restricții.
  • anestezia dentară poate fi efectuată indiferent de termenul sarcinii. Pot fi folosite anestezice locale, singure sau asociate cu adrenalina, iar, dintre acestea, medicii preferă lidocaina, ce are efecte neglijabile la trecerea în fluxul sangvin.

În concluzie, problemele dentare trebuie să fie tratate înainte de apariția complicațiilor legate de sarcină. Nu există contraindicații pentru îngrijirea dentară în această perioadă, iar examenul oral poate fi completat de radiografii intraorale, dacă este necesar, și de stabilirea unui plan de îngrijire.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x