Carnea tocata e distribuita pe piata in mai multe variante: ambalata, varsata, proaspata sau congelata. Cei mai multi dintre noi o aleg dupa cum arata si dupa ce scrie pe eticheta. Specialistii spun, insa, ca asta nu e o garantie ca am cumparat ceea ce trebuie. Asta pentru ca sunt cazuri in care productorii inlocuiesc carnea de calitate superioara cu cea de calitate inferioara, vand carnea altui animal decat cel mentionat pe ambalaj sau o comercializeaza deja alterata.
Desi este impotriva legii, in carnea tocata se pot introduce anumiti aditivi, se pot introduce anumite arome care schimba culoarea, care schimba aroma, gustul. In aceasta situatie este foarte greu sa ne dam seama de materiile prime care au fost folosite in acea tocatura si de calitate.
Deja nu mai e un secret ca pentru a face carnea tocata din pachete mai atractiva, producatorii folosesc o multime de aditivi alimentari. De la colagen pana la amidon. Aditivi care fac sa nu ne mai dam seama exact ce carne am cumparat: schimba culoarea si mirosul.
Cel mai simplu este sa vezi cu ochii tai ceea ce ai in carnea tocata pe care o vei gati. O bucata de manzat, o bucata de porc, o bucata de vita, iar asta se poate doar la macelarie.
Macelarul stie cel mai bine cum sa deosebesti carnea proaspata si fara aditivi de cea veche.
Carnea proaspata trebuie sa aiba o culoare roz, sa nu fie lipicioasa la atingere, sa miroasa a proaspat. Sa fie asa cum este bucata pe care o tai eu. Cea veche are un miros intepator, isi schimba culoarea si e usor lipicioasa atunci cand o transezi.
La fel de usor se poate face diferenta si intre felurile de carne. De exemplu, manzatul are cea mai fina consistenta dintre toate produsele care exista in magazine, are o culoare deschisa, roz, un miros specific de vitei si e foarte frageda.
Carnea de porc se deosebeste foarte bine de cea de manzat. Se vede diferenta intre ele. Una este mai inchisa. Una este mai deschisa. Fata de carnea de manzat, cea de porc nu are miros si are mai multe fire albe de grasime.
Si cea de vita matura se diferentiaza evident. Fata de manzat sau de vitel este foarte inchisa la culoare, grasimea e mult mai consistenta, mirosul este mult mai puternic. Miroase a vita propriuzis.
Carnea de cal este si ea diferita de celelalte tipuri. Are o consistenta mai ferma, adica este greu de mestecat. Are un miros puternic, foarte diferit de cel a carnii de vita, iar grasimea este aproape galbena la culoare. In Romania insa, legea nu spune clar cat la suta din produsele vandute pot contine inlocuitori sau aditivi, asa ca nu e de mirare daca in loc de carne de porc am putea cumpara ceea ce a fost candva bivol.
De ce nu slabesti desi tii regim ... Observator Special: Doctorul Mencinicopschi te invata cum sa deosebesti carnea proaspata de cea expirata...