Dar adesea o piatra in rinichi inseamna ca, in viitor, cariera de pietre va lucra prin stricarea metabolismului, astfel incat criza se poate repeta. A fost o vreme cand destul de frecvent trebuia sa intervina chirurgul, sa taie si sa scoata calculul din sistemul rinichilor.
Prin evolutia medicinii, operatia s-a rarit fiindca au aparut alte mijloace de a distruge calculii, mai putin chinuitoare. Explica noile metode de rezolvare a colicilor renale asistent universitar doctor Victor Madan de la Clinica de urologie a Spitalului Militar Central "Carol Davila".
Daca piatra este sub 0,8 centimetri se incearca eliminarea ei prin tratament medicamentos. Prin perfuzie se administreaza antialgice, antispastice, antiinflamatoare. Insa calculii pot fi mai mari. Daca ajung la aproximativ 2 centimetri, se trece la spargerea lor prin niste vibratii prin procedeul litotritie.
Pacientul este asezat cu spatele pe o suprafata asemanatoare unei mese, iar pietrele sunt atacate cu o serie de vibratii cu scopul de a le sparge. Calculii se faramiteaza in fragmente mai mici, care pot fi eliminate pe cale naturala.
Aproximativ 80% din colicile renale se solutioneaza prin aceasta litotritie. In cazul unor pietre mai mari, se introduce pe caile existente un fel de endoscop pe canalul penisului sau pe canalul genital al femeii.
Cand acest soi de endoscop ajunge la calcul, se lanseaza fie laser, fie alte socuri in vederea spargerii pietrei. Iata alta metoda. Se practica o incizie mica in zona spatelui, la sale, prin care se introduc niste tuburi care dilata progresiv drumul pana la piatra din sistemul rinichilor.
O serie de pulsatii sau laserul sparg pietrele. Este recomandat ca pietrele eliminate sa fie analizate, pentru a decela din ce substante sunt compuse, cu scopul de a stabili, in functie de alcatuirea lor, ce regim va urma pacientul.
citeste Jurnalul National
foto: www.aic.cuhk.edu.hk
Ceai verde pentru o silueta de vis... Sportul provoaca foame!...