Un bărbat de 63 de ani, apicultor ocazional, din judeţul Galaţi, a fost diagnosticat cu meningită provocată de virusul West Nille, fiind vorba despre primul caz de acest acest fel din judeţ.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică atrag atenţia populaţiei să îşi ia măsuri de precauţie împotriva ţânţarilor şi să îşi monitorizeze eventualele modificări ale stării de sănătate.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Liliana Iordăchescu, a declarat, vineri, că a fost confirmat primul caz de meningită cu virusul West Nille din acest an în judeţul Galaţi.
"Este vorba despre un bărbat, în vârstă de 63 de ani, din judeţul Galaţi, la care s-a confirmat, pe 22 august, această afecţiune. Bărbatul este apicultor ocazional, iar localitatea de incubaţie este Folteşti. El a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase şi primeşte în prezent tratamentul de specialitate", a spus Iordăchescu.
Pe de altă parte, DSP Galaţi a transmis un comunicat de presă prin care sfătuieşte populaţia să îşi ia măsuri de precauţie împotriva ţânţarilor şi să îşi monitorizeze eventualele modificări ale stării de sănătate. Direcţia de Sănătate Publică Galaţi recomandă populaţiei să evite înţepăturile de ţânţari, să monteze plase de protecţie la uşi şi ferestre pentru a împiedica intrarea ţânţarilor în locuinţe, să distrugă ţânţarii cu pliciul, spray-uri etc. (respectând instucţiunile de folosire), să evite ieşirile în aer liber între asfinţit şi zorii zilei, când ţânţarii sunt mai activi să aplice pe pielea expusă o substanţă care îndepărtează ţânţarii, să poarte haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi şi ciorapi în timpul plimbărilor sau al altor activităţi în aer liber, seara sau noaptea,să cureţe locurile unde cresc şi se înmulţesc ţânţarii golind şi schimbând frecvent apa care stă în vase cu flori, butoaie, alte recipiente din jurul locuinţelor, să schimbe apa din recipientele din care se adapă animalele şi să înlocuiască săptămânal apa din vasele unde se scaldă acestea, să evacueze apa din subsoluri şi să repare instalaţiile de apă şi canalizare din apropierea locuinţelor.
Meningoencefalita West Nille este o boală care produce inflamaţia ţesuturilor ce învelesc creierul şi coloana vertebrală. Răspunzător de apariţia acestei boli este virusul West-Nile, răspândit în special prin înţepăturile ţânţarilor infectaţi care sunt purtători şi care se infectează la rândul lor când se hrănesc din păsări infectate.
Infecţia cu virusul West-Nile afectează sistemul nervos central, iar manifestările pot prezenta aspecte diferite. Astfel, unele persoane pot prezenta simptome uşoare, incluzând febră, cefalee (dureri de cap), greaţă, vărsături şi uneori inflamarea ganglionilor limfatici şi erupţie cutanată pe faţa anterioară şi posterioară a toracelui şi abdomenului. Totodată, persoanele infectate al căror sistem imunitar este scăzut pot dezvolta o formă severă a bolii cu manifestări ce includ febră ridicată (39-400C), cefalee, redoarea cefei, dezorientare, fotofobie, tremor, convulsii, slăbiciune musculară, paralizie, comă.