Antena Căutare

Ranile pe col, risc de cancer

Fara nici un avertisment, rana pe col se transforma in cancer de col uterin. Este nedureroasa si nu te trimite la medic, pentru ca pe colul uterin sunt putini receptori de durere.

Asa se intampla ca femeia ajunge intr-un stadiu avansat de cancer de col fara sa aiba simptome. Numai intamplator, la un control de rutina, leziunea ar putea fi observata de medicul ginecolog.

Tocmai din acest motiv este atat de important controlul ginecologic anual, care presupune nu numai un examen clinic, ci si un test Papanicolau, insotit de un examen de secretie.

Mecanismul de producere
Rana pe col, cum i se spune popular, sau cervicita, in termeni medicali, apare din cauza unei eroziuni a mucoasei colului, dar este data si de alti factori, asupra carora ne atrage atentia dr Alexandru Filipescu, medic primar obstetrica-ginecologie in cadrul Spitalului Clinic Universitar de Urgenta "Elias".

La nivelul colului are loc alipirea a doua tipuri de mucoase: cea vaginala si cea uterina (endometrul). Este ceea ce medical poarta numele de jonctiunea scuamo-cilindrica. Una dintre mucoase este formata din celule de tip cilindric, iar cealalta din celule cubice. Alipirea celor doua tipuri de celule nu se poate face etans, asa incat apar leziunile.

Agresiuni
Exista si alte cauze care favorizeaza aparitia ranilor pe col: sensibilitatea colului, factori mecanici si factori biochimici. Sensibilitatea colului variaza de la femeie la femeie, astfel ca unele au o predispozitie pentru aparitia acestor rani.

Cauzele mecanice constau in chiuretaje, nasteri si diverse traumatisme ale colului. Factorii biochimici sunt reprezentati de bacterii, fungi (ciuperci) si virusuri. Cauze bacteriene si fungice frecvente sunt candida, tricomonas, gardnerella. Exista si alte infectii bacteriene, mai rare, dar importante cauze de leziuni: Chlamydia, Mycoplasma si Ureaplasma.

Dintre infectiile virale, HPV (Human Papilloma Virus) joaca un rol important in aparitia leziunilor. Pana in prezent, au fost identificate peste 100 de tulpini ale acestui virus. Unele pot favoriza aparitia cancerului de col uterin, in vreme ce altele nu au acest potential oncogen.

Tratamentul incepe de la cauza
Pana nu demult, medicii treceau direct la cauterizarea leziunii, fara sa recomande investigatii pentru descoperirea cauzei de aparitie.

"Prin cauterizare, colul va fi sanatos pentru o perioada, dar cauza ramane si poate favoriza aparitia unei noi leziuni. De aceea, sunt foarte importante identificarea si tratarea cauzei. Cauterizarea trateaza efectul, dar nu si cauza", semnaleaza dr Alexandru Filipescu.

Primele investigatii in acest demers sunt testul Papanicolau si examenul de secretie. Daca la examenul de secretie se descopera o infectie bacteriana sau fungica (candida, tricomonas, gardnerella), ea trebuie tratata corespunzator. Daca leziunea pe col este recenta si superficiala, ea se va vindeca de la sine.

Daca nu acestea sunt cauzele si daca leziunea este profunda, se continua investigatiile. Se va verifica existenta bacteriilor rare (Chlamydia, Micoplasma, Ureaplasma) si se va prescrie tratament. "Orice tratament trebuie asociat cu un antiinflamator, pentru ca o leziune odata aparuta intretine pe zona respectiva un fenomen inflamator", atrage atentia dr Alexandru Filipescu.

Daca nici aceste bacterii nu sunt cauza leziunii, se efectueaza testarea HPV. Un indiciu al existentei virusului la nivelul colului este testul Papanicolau anormal. Tulpinile fara risc oncogen dau tumori benigne, localizate in zona genitala si numite papiloame. Tulpinile cu risc oncogen sunt unul dintre factorii cauzatori de cancer de col uterin. Daca tulpinile nu prezinta risc, se trateaza leziunea ca atare.

Tratament
Daca testarea HPV a identificat tulpini cu potential oncogen, se pot efectua doua tipuri de tratament: chirurgical sau ovule/crema Aldara cu o substanta antivirala.

"Mai eficient este tratamentul chirurgical. El se efectueaza in mai multe etape, in functie de vechimea si profunzimea leziunii. Prima etapa consta in excizarea electrica a zonei cu leziuni si doi-trei milimetri in jurul ei (zona de siguranta), interventie numita ERAD- electrorezectie cu ansa diatermica", explica dr Alexandru Filipescu.

Se efectueaza apoi un examen histopatologic, pentru a evidentia modificari celulare date de virus si profunzimea lor. Rata de succes este de aproximativ 80%. Daca leziunea este veche si examenul histopatologic arata modificari celulare, fie se excizeaza un fragment de col (conizatie), fie se face amputatie de col, in functie de profunzimea si de tipul leziunii.

Testarea HPV
Cea mai simpla testare HPV evidentiaza prezenta tulpinilor cu potential oncogen prin raspuns "normal" sau "anormal". Pretul acestei testari variaza intre 150 si 180 RON. Un al doilea test, mai complex, care costa aproximativ 300 RON, indica tipul tulpinii de virus. Numai dupa identificarea tulpinii se poate aplica tratamentul adecvat.

Cancer de col
Prezenta virusului HPV nu inseamna automat cancer. Numai daca tulpina are potential oncogen, femeia este mai expusa riscului de cancer de col, care se situeaza pe locul al doilea ca incidenta, dupa cel de san.

Cauterizarea
Cand o leziune veche si profunda nu s-a cicatrizat dupa ce au fost evaluate si tratate cauzele, se recurge la cauterizare. "Sunt distruse astfel celulele care perpetueaza existenta leziunii, obligand colul sa se refaca mai repede, din profunzime spre exterior", explica dr Alexandru Filipescu.

Cauterizarea se face electric sau cu laserul si este nedureroasa, indiferent de tehnica folosita. Se poate realiza in ambulatoriu si dureaza intre cinci si cincisprezece minute, in functie de profunzimea leziunii. Colul se cicatrizeaza complet dupa cel mult o luna si jumatate.

Citeste jurnalul.ro

Cum sa ai brate tinere, indiferent de varsta... VIDEO! Tot ce trebuie sa stii despre acupunctura...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x