Fructele si legumele bogate in carotenoizi
Fructele si legumele colorate deschid lista alimentelor functionale. De departe, vegetalele sunt cele mai bogate in compusi cu efecte benefice pentru sanatate.
Morcovii, legumele verzi proaspete, fructele colorate si rosiile trebuie consumate constant pentru ca ele sunt extrem de utile pentru un organism sanatos.
Pont: Licopenul din rosii si din produsele pe baza de rosii previne afectiunile tumorale, iar alfa si beta - carotenul din morcovi, din fructe si din alte legume neutralizeaza radicalii liberi.
Fibrele vegetale
Produsele de morarit si panificatie de buna calitate, obtinute din grau, porumb, tarate, orz, ovaz, cicoare se inscriu si ele in categoria alimentelor functionale.
Fibrele insolubile din tarate, grau, porumb si orez reduc riscul aparitiei cancerului tumoral si al cancerului de san la femei.
Fibrele solubile din orz, ovaz, in si cicoare au potential de reducere a colesterolului, a unor boli cardiovasculare grave si scad incidenta aparitiei anumitor tipuri de cancer.
Alimente care contin acizi grasi polinesaturati
Pestele, mai ales cel oceanic, este considerat un aliment functional de baza pentru ca este bogat in acizi grasi omega 3, omega 5 si omega 6.
Bogate in acizi grasi polinesaturati sunt si produsele lactate, branzeturile si carnea.
Alimentele functionale bogate in acizi grasi polinesaturati reduc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si optimizeaza procesele de la nivelul sistemului nervos central.
Produsele bogate in fenoli
Citricele, legumele si ceaiul sunt bogate in fenoli care au rolul de a neutraliza oxigenul reactiv si al radicalilor liberi, fapt ce reduce riscul cazurilor de cancer agresiv.
Merisoarele, murele, coacazele negre, ciocolata neagra sunt tot alimente functionale care reduc riscul bolilor cardio-vasculare si imbunatatesc activitatea tractului urinar.
Alimente pre si probiotice
Probioticele constituie o generatie mai noua de alimente care contin microorganisme vii, cu un deosebit rol functional. Iaurturile si alte produse lactate fermentate sunt alimente functionale ce nu trebuie sa ne lipseasca din alimentatie.
Din categoria prebioticelor, nu trebuie neglijat rolul urmatoarelor alimente: cereale integrale, usturoi, miere, soia si produse din soia.
Pont: Produsele din soia scad colesterolul, previn aparitia bolilor cardiovasculare si reduc durerile menopauzale.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: health-niche.com