Corpul nostru produce de 10 ori mai multe bacterii decat celule. Astfel, nu este o surpriza ca un act de intimitate fizica, cum ar fi sarutul, reprezinta, de fapt, un schimb de microbi.
"Sarutul are de fapt un scop, si anume schimbul de microorganisme", spune Philip M. Tierno, directorul cinicii de microbiologie si imunologie din cadrul spitalului Langone, din New York.
Potrivit unei echipe de cercetatori britanici, sarutul poate fi un factor important in construirea sistemului nostru imunitar, in special pentru femei in timpul sarcinii. Un studiu din anul 2009, condus de doctorul Colin Hendrie, a aratat faptul ca sarutul ajuta femeile sa devina imune la citomegalovirus. Acesta este un virus foarte periculos care poate dauna fetusului din uter. Cu cat femeia se saruta mai mult cu aceeasi persoana, cu atat ii creste imunitatea la virus.
Conform studiilor, se pare ca sarutul a aparut ca metoda prin care parintii isi hraneau odraslele. "Stramosii nostri nu stiau despre existenta sistemului imunitar, si totusi se sarutau. Se pare ca originile lui vin din hranirea din gura in gura", a declarat Tierno, pentru Huffington Post.
Se pare ca microbii din flora bucala sunt inofensivi. Potrivit lui Tierno, doar 1% dintre microbi sunt patogenici. Totusi, exista situatii in care ar trebui sa eviti sa te saruti, in special atunci cand partenerul tau este vizibil bolnav.
Desi putine boli se transmit prin sarut, exista patogeni care pot cauza faringite, laringite, infectii cu streptococi sau herpes. Mai mult, daca aveti leziuni bucale deschise, sarutul trebuie evitat in mod absolut. Virusul HIV se poate transmite si prin simplele sangerari ale gingiilor. De asemenea, renunta sa iti mai saruti animalele de casa. Cainii si pisiciile sunt purtatoare de bacterii periculoase.
FOTO: instructables.com
Sapte pasi simpli pentru a tine batranetea departe... Popcornul si jumarile sunt sanatate curata!...