Antena Căutare

Scapa de simptomele colonului iritabil!

Alternanta tranzitului intestinal, resimtita diferit pe parcusul zilei si pe care deseori o punem pe seama alimentelor consumate, nu este doar rezultatul asocierilor gresite de hrana, ea reprezinta, de fapt, o afectiune intestinala.



Simptome

Durere abdominala ce variaza ca intensitate şi frecventa de la balonare pana la crampe abdominale dureroase. Durerea apare de obicei dupa mese, impreuna cu distensia, si se reduce dupa cateva zeci de minute.

Dificultati in eliminarea scaunului in perioadele de constipatie. Constipatia este urmata de diaree si dureaza 2-3 zile. Poate aparea o falsa diaree, un scaun lichid de iritatie colonica. Scaunele diareice apar ocazional, adesea sub forma unor scaune imperioase, matinale sau la emotii, inainte de examene.

Balonarea este frecventa in sindromul de colon iritabil, fiind localizata difuz sau in anumite zone ale abdomenului.

Regurgitare excesiva, greata, reflux gastroesofagian. Multi pacienti reclama senzatia de plin, balonare, disconfort si devin incomodati de propriile haine.

Senzatia de plin dupa ingestia unei cantitati mici de mancare.
Alte simptome asociate sindromului de colon iritabil sunt somnolenta continua, durerile de cap şi de spate, mictiunile frecvente, urgenta de a urina si gustul neplacut in gura.

Stresul şi oboseala agraveaza sindromul colonului iritabil

Adesea aceste tulburari se amelioreaza in perioadele de repaus fizic si psihic si se agraveaza in perioadele de surmenaj si griji intense.

Factorul psihic este esential in declanşarea simptomelor in 70% din cazuri. Stresul psihic, situatiile conflictuale, surmenajul, sensibilitatea crescuta declanseaza o reactie fiziologica intestinala exagerata. De asemenea, administrarea indelungata a medicamentelor ca penicilina si alte antibiotice creeaza o predispozitie catre aparitia colonului iritabil, deoarece acestea distrug bacteriile benefice ce protejeaza sistemul digestiv. In plus, alimentatia nerationala, tutunul si alcoolul sau sedentarismul joaca un rol important in disconfortul intestinal.

Alimente interzise

- alcoolul ;
- cafeina din cafea, ceai negru, cola si ciocolata
- nicotina
- alimentele care baloneaza: fasolea, broccoli, varza şi merele
- alimentele bogate in lactoza: lapte, branza sau smantana
- alimentele condimentate
- citricele cu continut crescut de acid
- alimentele grase: sunca, unt, ulei
- bauturile carbogazoase
- guma sau dulciurile cu continut crescut de indulcitori artificiali (sorbitol)

Plante care inlatura simptomele colopatiei

Fitoterapia ofera o alternativa eficienta de tratament al colonului iritabil, actionand asupra factorului psihic delansator, prin plante sedative, calmante, dar si asupra simptomelor, prin fitocomplexe cu rol antispastic si reglator al tranzitului intestinal.

Produsele naturale, capsule si tincturi, pe baza de frunze de maslin, menta, volbura, valeriana, sunatoare, obligeana, lavanda, scortişoara au atat proprietati calmante, sedative, cat şi calmante gastrice, antidiareice, antispastice, facilitand eliminarea gazelor intestinale.

Datorita efectului antialgic si antidepresiv, sunt eficiente in colicile intestinale care au drept cauza probleme pe fond psihic.

Citeste si Revista Felicia!
Foto: medical-guides.com

Ce sa mananci pe plaja pentru a-ti mentine silueta!... Micul ghid al unei sarcini sanatoase...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x