1. Ouale, aliment cu nutrienti-cheie
Galbenusul oului contine o multime de nutrienti-cheie ce sunt greu de gasit in alte alimente. Un exemplu este colina, un ingredient ce poate scadea riscul aparitiei cancerului de san. Antioxidantii previn cataracta si degenerarea maculara. Desi multi am renuntat la galbenus deoarece contine mult colesterol, exista atatea dovezi ca pentru majoritatea oamenilor el este foarte sanatos. Cei care sufera de probleme cardiace ar trebui sa se limiteze la un ou pe saptamana, dar cei sanatosi pot consuma un ou zilnic.
2. Laptele degresat, un aliment bogat in calciu
Calciul este esential pentru niste oase sanatoase, dar iata ca el te poate ajuta si sa slabesti. Laptele contine de asemenea si vitamina D, care permite organismului tau sa asimileze calciu si este un super nutrient: reduce riscul de boli cardiace, te fereste de cancer, previne depresia. Nu este de ajuns o aroma de lapte la cafeaua de diminteata, manaca cereale cu lapte sau bea o cana in fiecare zi.
3. Somonul, pe lista alimentelor bogate in vitamina D si acizi grasi
Este si el o sursa foarte buna de vitamina D si in plus si de omega 3. Acesti acizi grasi au o paleta larga de beneficii pentru sanatate: previn bolile de inima, iti hidrateaza pielea, micsoreaza efectele artritei si chiar iti ridica moralul. Un alt avantaj este ca te ajuta sa slabesti. Ei incetinesc rapiditatea digestiei si astfel te vei simti satul mai mult timp si vei consuma mai putine calorii pe zi.
4. Carnea slaba de vita este cea mai buna sursa de fier dintre alimente
O deficienta de fier in organism poate duce la anemie. Mai contine si zinc (care stimuleaza memoria), si vitamina B care te ajuta sa transformi mancarea in energie. Aceasta care este mai slaba si poate fi mai tare asa ca o poti marina. Ai grija insa sa nu o gatesti prea tare pentru a nu ii distruge proprietatile.
5. Este greu sa gasesti un aliment mai bun si mai sanatos decat fasolea
O cana de fasole contine 17g de fibre. Este de asemenea plina de proteine si nutrienti importanti mai ales pentru femei: calciu, potasiu, magneziu. Fasolea reduce riscul de boli cardiace, diabetul de tip 2, tensiunea arteriala si cancer de san si de colon. Consuma fasole de toate tipurile (verde, uscata, neagra) cat mai des: in salate, iahnie, batuta sau in ciorba.
6. Alunele, aliment care reduce riscul de diabet
Cateva alune consumate zilnic (50-80g) reduc riscul de diabet si boli ale inimii. Nucile sunt bogate in omega 3. Alunele de padure contin arginina, un aminoacid ce scade tensiunea arteriala. Migdalele (50g) contin polifenoli pentru sanatatea inimii si scad nivelul colesterolului. Toate alunele sunt foarte sanatoase dar secretul este sa le consumam cu masura deoarece au multe calorii.
7. Semintele de in, cea mai bogata sursa vegetala de omega3
Acizii grasi din semintele de in te feresc de cancer de san. Adauga 1,2 linguri de seminte de in la cereale, iaurt sau la salata. Depoziteaza-le la rece.
8. Uleiul de masline, un aliment care scade colesterolul
Continutul de grasimi monosaturate sanatoase din uleiul de masline scade colesterolul. In plus, este bogat in antioxidanti, care reduc riscul de cancer si de boli cronice precum Alzheimerul. Alege uleiul extravirgin pentru cea mai buna aroma si compozitie.
9. Spanacul, alimentul pentru muschi
Lasand la o parte glumele cu Popeye marinarul, spanacul chiar are puteri mari cand vine vorba de sanatate. Contine fier si luteina, gasita de asemenea in galbenusurile de ou, care protejeaza impotriva orbirii, atacurilor de cord, si curata arterele de grasimi nedorite.
10. Ciocolata neagra, alimentul care te slabeste
Iti multumim pentru ca nu ne faci sa ne simtim vinovate ca servim un desert. Ciocolata neagra este bogata in antioxidanti ce desfunda arterele. Surprinzator, te poate ajuta chiar sa slabesti, dandu-ti o senzatie de satietate mai mult timp. Dar nu uita! Alege numai ciocolata cu 70% sau mai multa cacao.
Citeste si alte articole interesante pe Sfatul Parintilor!
FOTO: hepta.ro
Afla ce fructe te scapa de celulita!... CROMOTERAPIA sau vindecarea prin culori...