In 1956, Finlanda a demarat un program national de prevenire si control in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa, corelata cu bolie cardiovasculare.
Finlandezii au fost incurajati sa inlocuiasca produsele bogate in grasimi saturate (asa cum sunt untul, branzeturile grase, carnea sau produsele prajite in grasimi animale) cu alimente bogate in grasimi nesaturate (asa cum uleiurile de floarea-soarelui, de soia, de rapita, masline si produsele obtinute din acestea).
EVALUARE
Programul-pilot a fost implementat initial in regiunea Karelia de Nord, iar un deceniu mai tarziu a fost extins la nivel national.
In anul 2005 a fost realizata evaluarea finala a programului finlandez si s-a constatat ca mortalitatea din cauze cardiovasculare a scazut cu 80% in Finlanda (in intervalul 1978-2005) si cu 85% in Karelia de Nord (in intervalul 1972-2005).
In ce priveste obiceiurile alimentare din aceasta perioada, specialistii au calculat ca din 1965 si pana in 2005, consumul anual de unt a scazut de la aproximativ 18 kg/cap de locuitor la 2,5 kg/cap de locuitor.
De partea cealalta, consumul de ulei vegetal a crescut cu 45% in perioada desfasurarii programului de sanatate. Chiar si cel mai mare producator de biscuiti din Finlanda s-a conformat recomandarilor expertilor in sanatate, indepartand din produsele sale 80.000 kg de grasimi saturate folosite la producerea acestor biscuiti.
SATURATE VS. NESATURATE
Grasimile sunt importante pentru sanatatea organismului, fiindca ajuta la o mai buna asimilare a vitaminelor si antioxidantilor de catre organism. Grasimile trebuie sa acopere 30% din necesarul energetic zilnic, dar cele saturate (de origine animala) nu trebuie sa depaseasca 10% din aceasta cantitate.
Restul de energie trebuie furnizata din grasimile nesaturate, care provin din uleiuri vegetale, peste. Respectand aceasta proportie, pot fi prevenite infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
Citeste jurnalul.ro
Fulgii de ovaz protejeaza ochii si regleaza circulatia... Spanacul este indispensabil pentru sanatate...