Vaccinare și autism. Cel mai amplu studiu al ultimilor ani arată că nu există legătură între vaccinul ROR și autism, nici în cazul copiilor sănătoși, dar nici în cazul celor care prezintă un riscm de autism din diferite motive.
Studiul care cercetează legătura dintre vaccinuri și autism a fost realizat pe 657.461 de copii participanți, dintre care 6.517 fuseseră diagnosticați în prealabil, înainte de a primi orice vaccin, cu o tulburare din spectrul autismului.
Studiul demonstrează că nu există nicio legătură între vaccinul ROR - împotriva rujeolei, oreonului și rubeolei - nu prezintă riscuri în ceea ce privește tulburările din spectrul autismului.
Mai mult, echipa de specialiști danezi care a realizat acest studiu a demonstrat și faptul că bebelușii nevaccinați au un risc cu 17% mai mare de a fi diagnosticați cu autism, comparativ cu copiii vaccinați.
Același studiu a mai scos la iveală și faptul că bebelușii care au frați sau surori ce suferă de autism, sunt predispuși de șapte ori mai mult la dezvoltarea unei tulburări din spectrul autismului. Mai mult decât atât, băieții prezintă de patru ori un risc mai mare de a fi diagnosticați, comparativ cu fetele. Dar toate acestea, fără nicio legătură cu vaccinurile.
Citește și: Schema de vaccinare 2019. Vaccinurile recomandate de Ministerul Sănătății
De unde a apărut ideea că vaccinul ROR ar putea provoca autism
Cel care a dat naștere acestui curent a fost doctorului Andrew Wakefield, care a publicat în urmă cu 18 ani în revista The Lancet, un studiu care făcea legătura între vaccinul ROR şi autism. La momentul respectiv, Wakefield susţinea că guvernul ar trebui să oprească vaccinarea cu ROR, iar părinţii ar trebui să opteze pentru vaccinarea separată. Deși ulterior, studiul a fost demontat științific, afirmațiile medicului de la acel moment circulă în continuare ca argument împotriva vaccinării.
Imediat după publicare însă, studiul a fost demontat de academicieni, iar revista The Lancet a retractat şi a prezentat scuze publice pentru publicarea sa. Legitimitatea studiului a fost contestată pentru că analiza medicului era făcută doar pe un număr de 12 persoane. Ulterior, s-au efectuat studii în toată lumea, pe eşantioane reprezentative, acestea eliminând legătura dintre ROR şi autism.
Ceea ce a decredibilizat și mai tare studiul ce susținea antivaccinarea a fost descoperirea potrivit căreia medicul voia să-și promoveze propriul vaccin și s-a dovedit că falsificase datele de studiu, ceea ce a dus la retragerea licenţei de a mai profesa.
Citește și: Vaccinare copii. Studiu: Ce cred românii despre vaccinarea obligatorie și vaccinuri
Ce este autismul
Autismul este o tulburare de dezvoltare considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei. Cele mai evidente semne de autism şi simptome ale acestuia tind să apară între vârstele de 2 şi 3 ani. Cele mai multe dintre tulburările din spectrul autismului apar de patru ori mai frecvent la băieți decât la fete.
Autismul este tulburarea centrală din cadrul unui întreg spectru de tulburări de dezvoltare, cunoscut sub numele de tulburări de spectru autist sau de tulburări pervazive de dezvoltare.
Autismul se caracterizeză printr-o interacţiune socială afectată, comunicare verbală şi non-verbală deficitară şi comportament restricţionat şi repetitiv. De obicei, primele semne sunt observate în primii doi ani de viaţă ai copilului lor.
Citește și: Autismul. Ce este autismul, simptome, factori de risc și tratament
10 metode ca să scapi de grăsimea de pe burtă fără să mergi la sală... Cancerul în România. Cele mai frecvente tipuri de cancer la copii, simptome și tratament...