Antena Căutare

Schema de vaccinare 2019. Vaccinurile recomandate de Ministerul Sănătății

Schema de vaccinare 2019. Care sunt vaccinurile obligatorii și opționale în 2019. Află tot ce trebuie să știi despre schema națională de vaccinare din România 2019.

Schema de vaccinare 2019. Vaccinurile recomandate de Ministerul Sănătății
Schema nationala vaccinare 2019

Schema de vaccinare 2019. Care sunt vaccinurile recomandate de Ministerul Sănătății. Află tot ce trebuie să știi despre schema națională de vaccinare 2019 din România.

Schema de vaccinare 2019 este asemănătoare cu cea din 2018, vaccinurile care se regăsesc în lista de anul acesta fiind aceleași, cu excepția vaccinului pneumococic adăugat în acest an. Vaccinurile sunt recomandate de Ministerul Sănătății, însă, pentru că legea ce prevede oblogativitatea vaccinării nu a intrat încă în vigoare, nu se poate spune în mod corect că în schema de vaccinare sunt cuprinse vaccinuri obligatorii.

În acest moment, sunt aproximativ 30 de boli ce pot fi prevenite prin imunizare corespunzătoare. Schema națională de vaccinare este numită de Ministerul Sănătății Calendar Vaccinare Național sau Program Național de Imunizare.

Rolul vaccinurilor este acela de a determina organismul copilului să-și producă proprii anticorpi necesari pentru a fi protejați împotriva bolii pentru care vaccinul se face.

Tipuri de vaccinuri:

  • Vaccinurile viu atenuate
  • Acest tip de vaccinuri este produs prin modificarea în laborator a unui virus sau a unei bacterii care produce boala. Microorganismul de vaccinare rezultat reține doar capacitatea de creștere si producere a imunității, fără a produce boala în sine. Sunt totuși, destul de rar, cazuri în care simptome ușoare ale bolii pot apărea pentru o scurtă perioadă de timp.
  • Vaccinurile inactivate
  • Acest tip de vaccinuri poate fi compus fie din virusuri sau bacterii întregi, fie din fracțiuni ale acestora. Vaccinurile fracționale sunt pe bază de proteine sau pe baza de polizaharide. Vaccinurile pe bază de proteine includ toxoidel -toxine bacteriene inactivate si produse subunitare sau pe baza de particule virale incomplete.
    Majoritatea vaccinurilor pe bază de polizaharide sunt compuse din polizaharide provenite din bacterii. Vaccinurile polizaharidice conjugate contin polizaharide care sunt legate chimic de o proteină. Aceasta legă tură face vaccinurile pe bază de polizaharide să fie mai puternice.

Schema de vaccinare 2019

Vaccinurile care se fac în maternitate:
Vaccinul impotriva hepatitei virale de tip B: Vaccin hepatitic B (Hep B)- în primele 24 de ore
Vaccinul împotriva tuberculozei: Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG)- 2-7 zile de la naștere.

Vaccinuri care se fac la medicul de familie:

  • Vaccinuri pentru copilul de 2 luni:

Vaccin hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B): difteric, tetanic, pertussis acelular, poliomielitic trivalent inactivat, haemophilus influenzae tip b, hepatitic B.
Vaccin pneumococic (în limita foncurilor disponibile)

  • Vaccinuri pentru copilul de 4 luni:

Vaccin hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B): difteric, tetanic, pertussis acelular, poliomielitic trivalent inactivat, haemophilus influenzae tip b, hepatitic B.

Vaccin pneumococic

  • Vaccinuri pentru copilul de 11 luni:

Vaccin hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B): difteric, tetanic, pertussis acelular, poliomielitic trivalent inactivat, haemophilus influenzae tip b, hepatitic B.
Vaccin pneumococic

  • Vaccinuri pentru copilul de 1 an:

Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR).

  • Vaccinuri pentru copilul de 5 ani:

Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR).

  • Vaccinuri pentru copilul de 6 ani:

Vaccin tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) / VPI

  • Vaccinuri pentru copilul de 8 ani:

Vaccin VPI

  • Vaccinuri pentru copilul de 14 ani:

Important de știut: Copiii cu vârsta de 6 ani, care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani, vor fi vaccinați cu VPI, iar cei care nu au în antecedentele vaccinale o doză de DPTa vor fi vaccinați cu DTPa-VPI.

Cele mai comune reacții adverse ale vaccinurilor:

  • reacții locale (durere, umflare, roșeață la locul unde a fost făcută injecția)
  • febră moderată
  • oboseală
  • dureri de cap
  • frisoane
  • dureri musculare și de încheieturi

Vaccinuri opționale, neincluse în programul național de imunizare

Pe lângă vaccinurile aflate în calendarul național de imunizare, Organizația Mondială a Sănătății mai recomandă și altele care se pot face la recomandarea medicului și numai după consultarea acestuia: vaccinarea anti-meningococică (de la 2 ani); anti-papillomavirus (de la 9 ani- numai la fete); anti-rotavirus (de la 6 luni); anti-virus herpes-zoster (de la 9 luni)

Avertismentul Organizației Naționale a Sănătății

În lista amenințărilor pentru anul 2019, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a încadrat și refuzul vaccinării. Asta pentru că, mai ales în SUA a crescut puternic numărul grupurilor închise care promovează teorii antivaccinare. Unele dintre aceste grupuri au peste 150.000 de useri și nu acceptă opinii pro-vaccinare, indiferent care ar fi argumentele.

Ministerul Sănătății are programe special dedicate infomării populației despre vaccinuri și imunizare. Mai multe informații se pot găsi pe desprevaccin.ro/

Citește și: Facebook și Google, decizie drastică împotriva curentului antivaccinare. România, împărțită

Lovitură pentru români! Mii de medicamente vor dispărea! Ce anunță specialiștii... Alt medicament a fost retras de pe piață fiindcă este periculos! Tu l-ai luat?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x