Menopauza este un fenomen natural, care apare in mod inevitabil in jurul varstei de 50 de ani. Aparitia sa precoce, inainte de 40 de ani, chiar la 30, marcheaza o schimbare majora in viata unei femei.
Menopauzele precoce sunt intalnite la 1 pana la 4% din populatia feminina. In afara de cauzele chirurgicale, medicale sau imunitare, majoritatea mecanismelor etiopatogenetice raman necunoscute si au, cel mai probabil, origini ereditare.
Medicul rezident in ginecologie Catalina Alexandrescu sustine ca majoritatea femeilor mostenesc varsta debutului menopauzei de la mama. Astfel, daca aceasta a intrat la menopauza mai devreme, cel mai probabil si in cazul fiicei ei menopauza se va instala mai devreme.
De asemenea, o alta cauza a acestei afectiuni este fumatul.
Simptomele menopauzei precoce sunt aceleasi ca in cazul unei menopauze normale: majoritatea femeilor acuza bufeuri, palpitatii, transpiratii, la nivelul fetei, schimbari bruste ale dispozitiei, insomnii, cefalee, adica dureri de cap.
Pot aparea si complicatii, iar in cazul menopauzei precoce, ele sunt mult mai periculoase, in sensul ca duc la osteoporoza, hipertensiune, cresterea riscului accidentelor vasculare sau a infarctului miocardic. Un numar mic de femei au dezvoltat cancer la san sau au facut atacuri cerebrale.
In prezent nu exista nicio metoda de preventie si nicio cale de a face reversibila o menopauza precoce. Principiul tratamentului este identic cu cel al menopauzei normale: estrogeni si progesteron.
Femeile care isi doresc un copil si carora li s-a instalat menopauza precoce sunt sfatuite sa apeleze la un medic specializat de probleme de fertilitate.