- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Beneficii. Descoperirea specialistilor Universitatii din Pavia se adauga unui lung sir de efecte curative ale consumului de vin constatate anterior. Studiile mentionate au evidentiat faptul ca vinul rosu, consumat cu moderatie, influenteaza elemente vitale ale starii de sanatate a unui individ, de la cresterea duratei de viata si pana la diminuarea riscului aparitiei unor tulburari cardiace sau neurologice.
Deoarece in cadrul cercetarilor mentionate a fost folosit vin rosu fara alcool, de rezultatele acestora pot beneficia si abstinentii. Potrivit Gabriellei Gazzani, profesor la institutia mentionata, este cunoscut deja „efectul anticarie" al bauturilor alcoolice. Ea a folosit, impreuna cu echipa sa, vin rosu dezalcoolizat pentru a verifica daca, in afara etanolului, mai exista si alte substante cu proprietati antiseptice in compozitia acestuia.
Stopare prematura. Gabriella Graziani si colegii sai au cumparat vin rosu din regiunea Veneto si au indepartat alcoolul din acesta cu ajutorul unui procedeu numit concentrare vacuumata. Ulterior, oamenii de stiinta au cultivat „Streptococcus mutans", o bacterie obisnuita care se hraneste cu zaharurile din compozitia alimentelor si contribuie la demineralizarea smaltului dintior, conducand, in final, la aparitia cariilor.
In conditii de laborator, bacteria a fost pusa in contact cu saliva si cu dinti extrasi acoperiti de saliva, precum si cu margele de calciu acoperite de saliva. Dupa adaugarea unui vin rosu dezalcoolizat, acesta a impiedicat streptococii mutanti sa intre in contact cu saliva si dintii. Ulterior, cercetatorii au stabilit ca substantele active din compozitia vinului rosu care protejeaza dintii sunt proantocianidinele, compusi flavonoizi naturali, despre care cunosteau deja faptul ca au proprietati antioxidante.
Compusii respectivi se gasesc in multe fructe si plante comestibile, precum mere, scortisoara, cacao sau in frunze de ceai. Desi proantocianidinele se gasesc in semintele si coaja strugurilor, nu se stie inca sigur daca si sucul de struguri contribuie la mentinerea sanatatii dintilor.
Gabriella Graziani sustine ca, neavand date suficiente despre sucul de struguri, specialistii nu pot trage concluzii referitoare la proprietatile acestuia pe baza rezultatelor obtinute pentru vinul rosu, deoarece cele doua lichide au compozitii chimice foarte diferite. Specialista italiana crede ca proantocianidinele pot fi extrase din vin si studiate pentru potentialele lor efecte in domeniul sanatatii orale.
Acizii si zaharurile prezente in compozita unor vinuri pot contribui la aparitia cariilor. Astfel incat izoland din compozitia unui vin compusii cu rol in protectia dintilor, se poate obtine un produs cu efecte benefic, cel putin din punctul de vedere al stomatologilor.
Afectiuni gingivale. In urma unui alt studiu, cercetatorii Universitatii Laval din Quebec, Canada, au descoperit ca anumiti compusi din compozitia vinului rosu, numiti polifenoli, pot contribui la controlul reactiilor celulelor cu rol imunitar din gingii la infectiile de natura bacteriala.
Oamenii de stiinta au constatat ca polifenolii din vinul rosu pot preveni si vindeca afectiuni inflamatorii gingivale, precum periodontitele, care sunt prezente la 15% din adultii cu varste cuprinse intre 21 si 50 de ani si 65% din persoanele adulte de peste 50 de ani.
Foto: www.pharmaage.com
Citeste si Jurnalul National!