- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Pentru a pierde în greutate, nutriționiștii ne recomandă să facem alegeri sănătoase, fie că este vorba de cele în materie de mișcare, fie de alimentele pe care le consumăm. Acest lucru înseamnă că vom fi nevoiți să renunțăm la anumite produse preferate de dragul obiectivelor noastre. Printre aceste produse preferate se regăsesc, de regulă, alimentele ultraprocesate, precum pâinea albă.
Care e motivul pentru care persoanele, în special cele peste 40 de ani, ar trebui să renunțe la pâinea albă
Nutriționistul Lisa Richards a explicat care sunt motivele pentru care oamenii ar trebui să renunțe la pâinea albă, în special persoanele trecute de vârsta de 40 de ani, potrivit site-ului shefinds.com.
Deși acest aliment este delicios, fiind un aliat de nădejde în rândul preparatelor din bucătărie, nutriționistul ne recomandă limitarea consumului, în special, dacă vrem să vedem rezultate pe cântar. Motivul principal ar fi dat de natura sa ultraprocesată și de efectele pe care le are asupa metabolismului:
„Pâinea este un aliment care ar trebui consumat cu moderație din cauza naturii sale rafinate și ultraprocesate", a spus aceasta.
În timpul procesului de rafinare, pâinea, mai ales cea din comerț, își pierde o mare parte din proprietățile benefice, deoarece sunt îndepărtate tărâțele și germenii de grâu. Astfel, se obține un produs sărac în fibre, vitamine și minerale care, din cauza concentrației ridicate de amidon, poate afecta digestia și metabolismul.
„Pâinea albă este făcută din carbohidrați rafinați și este lipsită de fibre și de alți nutrienți benefici", a explicat ea. „Carbohidrații rafinați se transformă rapid în zahăr, provocând o creștere rapidă a glucozei."
Citește și: 7 tipuri de pâine cu puține calorii. Ce poți consuma dacă ești la dietă
Deși trebuie să adăugăm și surse de carbohidrați în alimentație, produsele pe bază de făină albă, cum ar fi pâinea, ar trebui consumate moderat.
Specialiștii susțin că efectele pâinii albe asupra organismului se aseamănă cu cele ale zahărului rafinat
Pâinea albă este un aliment cu absorbție rapidă și cu un indice glicemic ridicat, potrivit unui site de specialitate. Prin urmare, specialiștii susțin că aceasta nu ar reprezenta o sursă bună de energie, reducând producția de insulină și producând, în schimb, hiperglicemie.
Specialiștii afirmă că efectele pâinii albe asupra organismului se aseamănă cu cele ale zahărului rafinat. Astfel, ambele produse cresc glicemia, afectează funcțiile pancreasului și produc tulburări metabolice, cum ar fi diabetul zaharat, ducând la îngrășare.
Un alt motiv pentru care consumul de pâine albă ar putea fi dăunător pentru organism este dat de conținutul ridicat de gluten din grâu, potrivit aceleași surse menționate mai sus. Acest amestec de proteine ajută la fermentarea alimentelor, făcându-le mai elastice și mai apetisante. Însă, multe persoane au un sistem digestiv sensibil, care nu poate procesa glutenul în mod corespunzător.