- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Un răsfăț din când în când este permis, însă nu trebuie să faci o rutină din a mânca produse cu zahăr și procesate.
Singurul aliment, bogat în zahăr, pe care nu trebuie să-l mai mănânci după vârsta de 40 de ani
Alimentele procesate și cele bogate în zahăr nu sunt niciodată o idee prea bună când vine vorba de sănătatea ta și ele îți pot dăuna serios mai ales dacă le consumi la micul dejun.
Motivul este că organismului tău îi va lipsi combustibilul de care are nevoie pe parcursul zilei, iar asta va duce la creșterea zahărului din sânge mai târziu.
De fapt, experții în sănătate au arătat că există un aliment bogat în zahăr care ar trebui evitat, cu orice preț, la micul dejun, și anume cerealele.
Citește și: Zahăr brun întărit. Ce poți face ca să-l înmoi imediat
Dana Hunnes, dietetician și terapeut în nutriție, a demontat mitul conform căruia consumul de cereale la micul dejun ar avea beneficii pentru organism, scrie shefinds.com.
Puține mese de mic dejun sunt la fel de rapide și de gustoase așa cum este bolul cu lapte și cu cereale. Cine le-ar putea refuza atât timp cât se prepară extrem de ușor?
Din nefericire, dacă încerci să slăbești ori, pur și simplu, să-ți menții sănătatea generală bună, e necesar să renunți la obiceiul de a consuma cereale. Dieteticianul consideră că majoritatea cerealelor din comerț nu sunt integrale și au o mulțime de zaharuri adăugate, făcându-le o alegere nepotrivită pentru micul dejun.
În plus, cerealele sunt unul dintre cele mai bogate alimente în zahăr. Și dacă ai ajuns la concluzia că ai scăpat, fiindcă ai găsit cutii sau pungi pe care scrie că au conținut redus de zahăr, ei bine, te înșeli.
Chiar și acest tip de produse au un conținut bogat în îndulcitori adăugați.
Deci, care sunt pericolele consumului de alimente bogate în zahăr pentru micul dejun, cum ar fi cerealele?
În primul rând, zahărul din sânge va crește, ceea ce va duce și la creșterea poftei de zahăr mai târziu, în cursul zilei.
„Când îți începi ziua cu ceva bogat în zahăr/îndulcitor, este mai probabil să ai poftă de zahăr sau de alte alimente dulci pe tot parcursul zilei. Știm cu toții că zahărul procesat nu este bun pentru sănătatea ta generală, mai ales dacă vrei să scapi de câteva kilograme", a explicat terapeutul în nutriție.
Pe lângă aceste fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge, pofte și mâncare în exces, cerealele oferă organismului o valoare nutritivă foarte mică, plus calorii.
Din cauză că cerealele nu oferă, practic, fibre sau proteine, corpul tău „abia dacă va arde calorii” atunci când le digeri, ceea ce poate afecta serios metabolismul tău în timp. În plus, acea lipsă de sațietate va agrava și mai mult problema poftelor și a supraalimentării. În general, este un coșmar pentru oricine încearcă să slăbească și să se mențină în formă.
Dacă te grăbești și trebuie să optezi pentru un mic dejun rapid, alegerea soiurilor care oferă un nivel optim de cereale integrale și de fibre este întotdeauna cea mai bună alegere. De fapt, să-ți faci propriul tău mix de cereale, fructe și nuci sau semințe, îndulcit natural, este o modalitate excelentă de avea o alimentație echilibrată.